Macroeconomie

Şefa FMI avertizează: Economia globală se confruntă cu un an dificil în 2023

Pentru o mare parte a economiei globale 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creşterii globale, Statele Unite, Europa şi China, se confruntă cu o încetinire a activităţilor, a declarat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Noul an va fi ”mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore – SUA, UE şi China – încetinesc toate, simultan”, a declarat Georgieva în emisiunea ”Face the Nation” a CBS.

În octombrie, FMI şi-a redus perspectivele de creştere economică globală în 2023, reflectând impactul negativ al războiului din Ucraina, precum şi presiunile inflaţioniste şi ratele ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să reducă presiunile preţurilor.

De atunci, China a renunţat la politica de zero Covid şi s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deşi consumatorii de acolo rămân atenţi pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc. În primele sale comentarii publice de la schimbarea politicii, preşedintele Xi Jinping a cerut sâmbătă, în discursul de Anul Nou, mai mult efort şi unitate pe măsură ce China intră într-o ”nouă fază”.

”Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022  la nivelul sau sub creşterea globală”, a spus Georgieva.
Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în calitate de şefă a FMI la sfârşitul lunii trecute.
“Am fost în China săptămâna trecută, într-un oraș în care există zero covid”, a spus ea. „Dar asta nu va dura mult, când oamenii vor începe să călătorească”.

“Pentru următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii din China va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus ea.

Economia americană „cea mai rezistentă”

Între timp, Georgieva a spus că economia Statelor Unite poate evita contracția care este probabil să afecteze o treime din economiile lumii.

„Economia SUA este cea mai rezistentă”, a spus ea, și „poate evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”.

Dar acest fapt prezintă un risc, deoarece poate împiedica progresele pe care Fed trebuie să le facă pentru a readuce inflația SUA.

Anul trecut, în cea mai agresivă consolidare a politicii de la începutul anilor 1980, Fed și -a ridicat rata dobânzii de la aproape zero în martie la intervalul actual de 4,25% la 4,50%, iar oficialii Fed au previzionat că va ajunge la 5% în 2023, un nivel care nu a fost văzut din 2007.

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

4 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

7 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago