International

Şeful ArcelorMittal cere acţiuni rapide pentru protejarea producătorilor europeni

Măsurile comerciale propuse miercuri de Uniunea Europeană pentru susţinerea industriei metalelor sunt “încurajatoare”, a afirmat Aditya Mittal, directorul general al producătorului de oţel ArcelorMittal, cerând acţiuni rapide pentru protejarea producătorilor europeni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Aceste măsuri trebuie acum să fie susţinute de acţiuni rapide care să oprească comerţul neechitabil, dumpingul şi redirecţionarea resurselor. De asemenea, este crucială reducerea costurilor cu energia”, se arată în comunicatul şefului ArcelorMittal.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru prosperitate şi pentru strategia industrială, Stephane Sejourne, a anunţat că Uniunea Europeană va înăspri cotele de import la oţel, pentru a reduce intrările cu încă 15% din aprilie, o decizie menită să prevină inundarea pieţei europene cu oţel ieftin, după taxele vamale de 25% anunţate de către preşedintele Donald Trump pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Producătorii europeni de oţel sunt deja afectaţi de preţurile ridicate la energie şi concurenţa din Asia, existând riscul ca în UE să ajungă oţelul ieftin redirecţionat de pe piaţa SUA, ceea ce ar afecta sever oţelăriile din Europa.

“Într-o perioadă în care nimeni nu respectă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi toţi fac apel la securitatea naţională, UE nu poate fi singurul continent care îşi lasă industria să se prăbuşească”, a declarat Sejourne, pentru Reuters.

Ţinând cont că piaţa din SUA este mai puţin viabilă din cauza taxelor vamale, Sejourne previzionează că producătorii din Canada, India şi China vor căuta să vândă volume mai mari în Europa.

UE nu vrea să depindă de importurile de oţel, care vor fi cruciale pentru reconstruirea complexului militar industrial european, după războiul din Ucraina, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Pentru a îmbunătăţi actualele măsuri comerciale, reglementările privind achiziţiile publice ar urma să fie revizuite în 2026 în favoarea oţelului european.

“Vrem să păstrăm oţelul nostru în Europe şi să-l putem recicla în Europa. Este o problemă strategică. Nu există industrie de apărare fără oţel şi vrem să ne păstrăm industriile”, a explicat Sejourne.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More