International

Şeful CIA a efectuat o vizită la Beijing în luna mai

Directorul CIA, William Burns, s-a deplasat la Beijing în luna mai pentru a se întâlni cu omologii săi, prima vizită de acest fel a unui oficial american în China de când Washingtonul a doborât în februarie un presupus balon de spionaj chinez, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres.

Cu ocazia acestei călătorii, Burns “a subliniat importanţa menţinerii unor canale deschise de comunicare în domeniul informaţiilor”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

În timpul călătoriei sale recente în Japonia, preşedintele american Joe Biden a spus că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar trebui să cunoască un “dezgheţ foarte curând”.

Un alt semnal în acest sens, secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu au avut o scurtă discuţie vineri, la o conferinţă de securitate din Singapore.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au deteriorat în lunile care au urmat discuţiilor dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 care a avut loc pe insula indoneziană Bali, în noiembrie anul trecut. Decizia Washingtonului de a doborî un balon de spionaj chinez care ar fi zburat deasupra Statelor Unite în februarie a declanşat o dispută diplomatică între cele două superputeri. O vizită la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken, care fusese anunţată ca o oportunitate de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale, a fost anulată după incidentul cu balonul.

Articole recente

FMI: Sectorul privat trebuie să-şi asume povara investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…

10 ore ago

Impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie – 7,9% din PIB în 2022; numărul de locuri de muncă susținute direct – 64.000 (raport CPAG)

Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…

10 ore ago

Ciolacu: Voi merge înainte în privinţa reglementărilor jocurilor de noroc; nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…

10 ore ago

Alexandru BONEA, Meta Estate Trust: “Dorim să ne mărim activele prin leverage bancar și prin emisiune de obligațiuni”

Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…

12 ore ago

Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte reformei pieţei de electricitate

Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…

13 ore ago