International

Şeful Colonial Pipeline recunoaşte că plătit hackerilor o răscumpărare de 4,40 milioane de dolari (WSJ)

Directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a recunoscut într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ) că firma sa a plătit o răscumpărare de 4,40 milioane de dolari unor hackeri, după un atac cibernetic care a paralizat cea mai mare reţea de conducte petroliere din SUA, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Colonial Pipeline şi-a închis reţeaua de oleoducte cu o lungime de 8.850 de kilometri care este utilizată pentru a transporta carburanţi, inclusiv benzină, motorină şi combustibil pentru avioane, în ideea de a-şi proteja sistemele informatice.

Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanţi din SUA, conectează rafinăriile din zona Golfului Mexic cu centrele urbane din Atlanta şi până în New York. Într-o zi normală, compania transportă 2,5 milioane de barili (105 milioane de galoane) de combustibili, o cantitate care depăşeşte întregul consum al Germaniei.

Joseph Blount a declarat pentru WSJ că a plătit banii pentru binele tuturor.

“Ştiu că este o decizie extrem de controversată. Nu am luat-o cu uşurinţă. Recunosc că nu m-am simţit în largul meu văzând că banii ajung la oameni de acest tip”, a explicat şeful Colonial Pipeline. Acesta a adăugat că “aşa trebuia procedat pentru ţară”.

Hackerii, care potrivit FBI au legătură cu un grup denumit Darkside, sunt specializaţi în atacuri ransomware împotriva companiilor mari şi mijlocii, cărora le cere mii sau chiar milioane de dolari pentru a le debloca sistemele şi se crede că sunt amplasaţi în Rusia sau Europa de Est.

Ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a face rost de bani, după ce aceştia restricţionează accesul la datele utilizatorilor până la plata răscumpărării, prin utilizarea criptării sau blocarea acestora.

Potrivit unui raport publicat luna trecută, sumele plătite de victimele atacurilor de tip ransomware au crescut în 2020 cu 311%, până la aproximativ 350 milioane de dolari în criptomonede. Răscumpărarea medie plătită de o organizaţie victimă a atacurilor de ransomware în 2020 a fost de 312.493 de dolari.

Săptămâna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat un ordin executiv pentru a consolida securitatea cibernetică a ţării şi a proteja reţelele guvernului federal. Ordinul executiv are drept scop eliminarea barierelor care ameninţă schimbul de informaţii între guvern şi sectorul privat.

Şeful statului american a luat această măsură în urma unor incidente din domeniul securităţii cibernetice precum SolarWinds, Microsoft Exchange şi atacul ransomware asupra Colonial Pipeline.

View Comments

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 secunde ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More