International

Șeful FMI spune că războiul din Ucraina este „cel mai important factor negativ” pentru economia globală

Războiul din Ucraina este „cel mai important factor negativ” pentru economia mondială din acest an – și cel mai probabil și pentru 2023, a declarat miercuri șefa FMI Kristalina Georgieva pentru CNBC.

„Credem că războiul din Ucraina este cel mai important factor negativ pentru economia mondială anul acesta, cel mai probabil și anul viitor”, i-a spus ea lui Martin Soong de la CNBC, cu ocazia reuniunii Grupului celor 20 din Bali, Indonezia.

„Orice lucru care creează mai multă anxietate este, desigur, dăunător pentru perspectivele de creștere și pentru satisfacerea nevoilor și aspirațiilor oamenilor de pretutindeni”, a spus directorul general al Fondului Monetar Internațional.

Comentariile ei au avut loc în urma incidentului în care o rachetă care a lovit teritoriul polonez marți seara şi a ucis doi civili. Evaluările preliminare sugerează că racheta de fabricație rusă ar fi putut fi trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești pentru a o intercepta .

Secretarul general al NATO a spus că „nu există niciun indiciu că acesta a fost rezultatul unui atac deliberat”, chiar dacă investigațiile sunt în desfășurare.

„Dar să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea supremă, în timp ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a spus Jens Stoltenberg.

Majoritatea membrilor G-20 au condamnat marți agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unei declaraţii comune.

Potrivit Kristalinei Georgieva, la summitul G-20 accentul s-a pus pe „probleme foarte presante” – cum ar fi inflația globală, creșterea costurilor vieții, securitatea alimentară și energetică. „Am ascultat cu mare atenție toate declarațiile și este încurajator că acestea sunt problemele asupra cărora ne concentrăm – așa cum trebuie.”

„Preț mare de plătit” pentru fragmentare

FMI a emis anterior avertismente cu privire la fragmentarea economiei globale ca urmare a războiului Rusia-Ucraina și a redus previziunile de creștere pentru 2023 la 2,7% – prezicând o încetinire de la 3,2% estimată în 2022.

„Acesta este cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare globale și a fazei acute a pandemiei de COVID-19”, a declarat organismul internațional în raportul său din octombrie.

“Observăm deja câteva semne de fragmentare și ele provin dintr-o preocupare legitimă… securitatea aprovizionării”, a declarat Georgieva pentru CNBC.

„Am văzut [acest lucru] din cauza Covid și din cauza războiului din Ucraina, că lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte, dăunând creșterii pe plan intern și internațional.”

Ea a adăugat că, dacă lumea alege să intre în „blocuri separate”, va fi un preț mare de plătit. „Și acest preț va fi deosebit de ridicat pentru economiile deschise și, mai larg, pentru lumea în curs de dezvoltare”, a avertizat Georgieva.

Asia și Pacificul, de exemplu, ar putea pierde peste 3% din produsul intern brut dacă schimburile comerciale sunt întrerupte în sectoarele afectate de sancțiunile americane împotriva Chinei privind cipurile și dacă barierele netarifare din alte zone sunt ridicate la „nivelurile din perioada Războiului Rece, ” a spus FMI într-un raport luna trecută.

“Dacă vrem să nu pierdem undeva între 1,4 trilioane de dolari și poate 3,4 trilioane de dolari pe an – doar imaginați-vă ce putem face cu acești bani – atunci ar trebui să proiectăm cu mare atenție consecințele acțiunilor și să fim înțelepți pentru a preveni somnambulismul într-o lume care este mai săracă și mai puțin sigură”, a spus Georgieva.

 

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

8 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

8 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

8 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago