Categories: Politica

Senatul SUA anchetează legăturile familiei Biden cu România, fiind menționat Gabriel Popoviciu

Anchetatorii Senatului SUA au cerut informații despre afacerile familiei candidatului la președinție Joe Biden în mai multe state, inclusiv în România, unde se pomenește numele controversatului om de afaceri Gabriel Popoviciu, potrivit unei scrisori adresate echipei de avocați a lui Hunter Biden, din 21 octombrie, publicată, pe Twitter, de Catherine Herridge, corespondent principal de anchetă CBS News.

Anchetatorii îi cer lui Hunter Biden să pună la dispoziție, până pe 23 octombrie, extrase bancare, transferuri, cadouri, tranzacții de afaceri, călătoriile cu Joe Biden, James Biden, Ye Jianming, Chi Ping Patrick Ho, Zang Jian Jun, Gongwen Dong, Mervyn Yan, Gabriel Popoviciu sau alți parteneri, cu privire la CEFC China Energy Co.Ltd sau orice alte tranzacții legate de afaceri în România, China, Rusia, Kazahstan, Ucraina, Republica Cehă sau orice alte țări.

Hunter Biden trebuie să pună la dispoziție și comunicările avute cu mai multe persoane.

Interesele comerciale de peste hotare ale lui Hunter Biden s-au extins atât în ​​România, cât și în China și Ucraina, iar americanii se pot aștepta să afle mai multe „în zilele următoare”, a sugerat luni șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, în „The Evening Edit” de la Fox Business Network.

Solicitarea senatorilor americani vine după ce New York Post a publicat e-mailuri care ar fi fost luate în mod ilegal de pe un computer pe care se află mesaje, fotografii şi înregistrări video personale ale fiului candidatului democrat la Casa Albă, Hunter Biden.

Articolul acuza că Hunter Biden a încercat să îi prezinte tatălui său pe un director al companiei ucrainene din sectorul energiei la care lucra, Burisma. La momentul respectiv, Joe Biden era vicepreşedintele Statelelor Unite.

The New York Post scrie că şi-a procurat o copie a unui hard disk al unui laptop lăsat la reparat – în aprilie 2019 – de către Hunter Biden într-un magazin din Delaware, fieful lui Joe Biden. Fără veşti de la proprietar, reparatorul ar fi predat laptopul FBI câteva luni mai târziu, după ce a făcut o copie a hard diskului, pe care a trimis-o avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani. Rudy Giuliani ar fi furnizat ulterior copia tabloidului.

Potrivit cotidianului, un mesaj de pe hard diskul computerului ar dovedi că Hunter Biden i-ar fi prezentat tatălui său un reprezentant al Burisma. La 17 aprilie 2015, Vadim Pojarskïi, un membru al conducerii grupului ucrainean, îi mulţumesşte lui Hunter Biden pentru o invitaţie la Washington care ”oferă ocazia de a-l întâlni pe tatăl dvs. şi de a petrece timp împreună”.

Fără să dezmintă existenţa computerului sau a mesajelor pe care le conţinea, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden, Andrew Bates, a declarat că fostul vicepreşedinte nu s-a întâlnit cu Vadim Pojarskïi, potrivit programului său oficial de la acea vreme.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

Indicele de reziliență bancară anunțat de Huawei și IDC subliniază modul în care instituțiile financiare au răspuns la COVID-19

Un studiu recent realizat de Huawei și International Data Corporation (IDC) analizează modul în care…

33 de minute ago

Andrei Baciu: România este peste media europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID

România este peste media europeană ca performanţă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, devansând ţări cu…

2 ore ago

Incendiu la Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume

Un incendiu a izbucnit joi la Serum Institute din India (SII), cel mai mare producător…

2 ore ago

Cîmpean (CERT-RO): Prioritatea mea absolută va fi înfiinţarea şi operaţionalizarea noului Directorat Naţional de Securitate Cibernetică

Prioritatea mea absolută pentru acest an va fi înfiinţarea şi operaţionalizarea noului Directorat Naţional de…

2 ore ago

MentorsHub, sezon nou în 2021 pentru antreprenori la Bizilive TV

Pentru a facilita interacțiunea cu mentorii în antreprenoriat, compania independentă de streaming Bizilive TV a…

2 ore ago

GCS: 2.878 de cazuri noi de COVID-19; teste efectuate în ultimele 24 de ore – 24.552 de teste RT-PCR și 5.474 de teste rapide antigenice

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.878…

2 ore ago