Macroeconomie

Sergiu Manea, BCR: Cifrele ne arată clar că integrarea europeană a fost și rămâne unul dintre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare economică pentru România

Cifrele ne arată clar că integrarea europeană a fost și rămâne unul dintre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare economică pentru România, consideră Sergiu Manea, CEO BCR. El a transmis, într-o postare pe LinkedIn, un mesaj de ziua Europei.

“În fiecare an, aleg să scriu despre ziua în care s-au pus bazele Europei Unite prin Declarația Schuman. Îmi iau acest moment, în primul rând, pentru mine. Ca să înțeleg mai bine drumul pe care l-am parcurs până aici, ca cetățeni, ca țară și continent. Ca să nu uit de unde am plecat și unde suntem. Și realizez, de fiecare dată, cât de mare a fost pasul pe care l-am făcut atunci când România a ales Uniunea Europeană”, a scris el.

Domnia sa propune un exercițiu de imaginație despre cum ar fi arătat România dacă nu ar fi fost parte din UE: “Cum ar fi arătat o țară în care PIB-ul ar fi fost cu 60-70% mai mic? Unde salariul mediu nu ar fi 5.300 lei, ci cel mult o treime din această sumă. Mai exact, 1.766 lei. Imaginați-vă, mai departe, cum ar fi arătat rata șomajului. Pensiile. Străzile. Casa în care locuiți. Am fi fost mai degrabă o țară ancorată în dilemele de supraviețuire sistemică, cu un grad scăzut de convergență economică și instituțională. Însă, realitatea este că România a ales Europa. Iar această alegere ne-a oferit direcție, standarde și încredere. Toate într-un moment în care România avea încă răni economice adânci.

Iar amploarea acestor răni este mai ușor de înțeles dacă ne uităm pe date:

✅PIB-ul a crescut de peste 16 ori din 1995 până în prezent, ajungând la aproximativ 350 miliarde euro în 2024.

✅În ultimii 10 ani, am crescut de la 56% la 80% din media PIB per capita a UE. Suntem la același nivel cu Polonia, o țară cu 36 de milioane de locuitori și una dintre cele mai dinamice economii din regiune, în timp ce am depășit țări precum Ungaria și Croația (76%).

✅România a reușit să se apropie de media UE și să atingă o distribuție mai echitabilă a bunăstării, prin reducerea de 10 pp a coeficientului Gini. Acest indicator, care măsoara inegalitatea veniturilor populației, a scăzut de la aproximativ 38,3 în 2007 la 28 în 2024.

✅Avuția netă pe cap de locuitor s-a triplat în ultimii 17 ani, ajungând la aproximativ 16.900 euro în 2023.

✅Salariul mediu net este de șase ori mai mare decât în 2006: de la 862 lei, la 5.328 lei în ianuarie 2025.

✅România a primit 100,65 miliarde euro din bugetul UE și a contribuit cu 32,87 miliarde euro. După o matematică simplă, avem un beneficiu net de aproape 67,78 miliarde euro.

Cifrele ne arată clar că integrarea europeană a fost și rămâne unul dintre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare economică pentru România. Dar, dincolo de beneficii, Europa este, de 75 de ani, o construcție de valori. Iar astăzi, într-o lume aflată într-un punct de inflexiune, avem nevoie mai mult ca oricând să privim Uniunea Europeană cu responsabilitate, consolidându-i rolul de reper de securitate, prosperitate, stabilitate și democrație.

La mulți ani, Europa!”

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More