International

Serviciile de informaţii ruse devin tot mai suspicioase faţă de China şi spionajul acesteia (presă)

Serviciile de informaţii ruse sunt din ce în ce mai îngrijorate şi au “suspiciuni adânci” cu privire la spionajul la care este supusă Rusia din partea Chinei, în ciuda faptului că cele două ţări au legături mai strânse, a informat luni The New York Times, citat de EFE, potrivit Agerpres.

În public, preşedintele rus Vladimir Putin susţine că prietenia tot mai mare a ţării sale cu China este de nezdruncinat: o colaborare strategică militară şi economică ce a intrat într-o epocă de aur, notează ziarul american.

Însă pe culoarele de la Lubianka, sediul serviciului rus de securitate internă, FSB, se vorbeşte despre chinezi că sunt “inamicul”, potrivit ziarului din New York, care susţine că au avut acces la documentele acestei unităţi.

FSB a avertizat că China reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea Rusiei. Oficialii săi afirmă că Beijingul încearcă din ce în ce mai mult să recruteze spioni ruşi şi să dobândească tehnologie militară sensibilă, atrăgând uneori oameni de ştiinţă ruşi nemulţumiţi.

Oficialii din domeniul serviciilor de informaţii ruse declară că Beijingul spionează operaţiunile militare ruseşti în Ucraina pentru a afla despre armele sale şi ale ţărilor occidentale.

Potrivit ziarului american, ei se tem că oameni de ştiinţă chinezi pun bazele pentru revendicarea de teritorii ruse şi au avertizat că agenţii de informaţii chinezi desfăşoară activităţi de spionaj în Arctica folosind pe post de faţadă companii miniere şi centre de cercetare universitare.

Aceste ameninţări la adresa ruşilor sunt expuse într-un document intern de planificare al FSB de opt pagini, obţinut de The New York Times, care stabileşte priorităţile pentru apărarea împotriva spionajului chinez.

Documentul este nedatat, ridicând posibilitatea ca acesta să fie un proiect, deşi contextul sugerează că a fost scris la sfârşitul lui 2023 sau începutul lui 2024, notează ziarul.

Ares Leaks, un grup de criminalitate cibernetică, a fost cel care a obţinut documentul, dar nu a explicat cum a făcut acest lucru şi, din această caută, stabilirea fără drept de apel a autenticităţii documentului este imposibil de realizat. The New York Times a arătat însă acest document la şase agenţii de informaţii occidentale, care l-au evaluat ca fiind autentic.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More