Serviciile secrete franceze au respins luni acuzațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov, potrivit cărora șeful serviciilor secrete i-ar fi cerut magnatului din domeniul tehnologiei să interzică conturile pro-conservatoare din România pe platforma sa înaintea alegerilor de weekend, potrivit AFP.
Durov a fost arestat în 2024 și este anchetat oficial de autoritățile franceze pentru conținut ilegal pe popularul său serviciu.
“DGSE respinge cu tărie acuzațiile potrivit cărora ar fi fost formulate solicitări de interzicere a conturilor legate de orice proces electoral”, a declarat Direcția Generală pentru Securitate Externă (DSGE) într-un comunicat.
Cofondatorul Telegram, de origine rusă, a afirmat într-o postare pe X duminică seara că șeful DGSE, Nicolas Lerner, i-ar fi cerut în primăvara acestui an ”să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor„.
”Am refuzat. Nu am blocat protestatarii din Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să facem asta în Europ”, a declarat Durov, în vârstă de 40 de ani.
Primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a câștigat duminică alegerile prezidențiale din România, în urma unui tur de scrutin tensionat, învingându-l pe naționalistul George Simion într-un scrutin considerat crucial pentru orientarea țării membră a UE și NATO, situată la granița cu Ucraina, devastată de război.
Într-o postare anterioară de duminică, Durov a afirmat că Franța s-a amestecat în alegerile din România. ”Un guvern din Europa de Vest (ghiciți care) a contactat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi”, a declarat Durov pe canalul său.
Postarea nu menționa numele Franței, dar folosea o pictogramă reprezentând o baghetă franțuzească.
Ministerul francez de externe a declarat că „respinge categoric aceste acuzații”.
Serviciul de informații francez – devenit celebru datorită serialului de succes „The Bureau” – a confirmat luni că a fost în contact cu Durov. DGSE afirmă că a fost într-adevăr obligată, în mai multe rânduri în ultimii ani, să-l contacteze direct pe Durov pentru a-i reaminti ferm responsabilitățile companiei sale și responsabilitățile sale personale în ceea ce privește prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile”, a declarat DGSE.
Durov a fost reținut la aeroportul Le Bourget, în afara Parisului, în august 2024, și acuzat de o serie de încălcări legate de aplicația populară de mesagerie pe care a fondat-o.
După zile de interogatorii, a fost acuzat de mai multe infracțiuni pentru că nu a reușit să combată conținutul extremist și terorist și a fost eliberat pe cauțiune de cinci milioane de euro (5,6 milioane de dolari).
Durov a anunțat între timp măsuri care par să cedeze cererilor Parisului.
În martie, i s-a permis să părăsească temporar Franța și să călătorească la Dubai, au declarat surse pentru AFP la acea vreme.
Luni, Kremlinul a declarat că acuzațiile de amestec ale Franței „nu sunt o noutate”.
„Faptul că țări europene – Franța, Marea Britanie, Germania – se amestecă în afacerile interne ale altor țări nu este o noutate”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Acestea sunt doar fragmente care ies la iveală”.