Sfaturi pentru investitorii începători în fondurile de investiții de la managerii profesioniști

Managerii de fonduri oferă câteva sfaturi pentru investitorii începători, în contextul în care tot mai mulți oameni se gândesc la alternative de investiție la depozitele bancare, remunerate slab, pe fondul dobânzilor scăzute. Unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din țara noastră au răspuns, recent, întrebărilor Financial Intelligence, despre primii pași către investițiile în fonduri și despre documentele necesare și comisioanele practicate, dar și despre ce presupune investiția recurentă.

Răspunsurile au fost date de oficialii Erste Asset Management, Alexandru Cristescu, Sales and Marketing Director, Raiffeisen Asset Management, Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, Milan Prușan, Managing Director NN Investment Partners, Adrian Anghel, Deputy CEO OTP Asset Management, Horia Gustă, CEO Certinvest, Adrian Danciu, director general SAI Broker. Aceste companii au o cotă de piață cumulată de 52,3%, potrivit datelor AAF la finalul lui 2020, în condițiile în care SIF-urile și Fondul Proprietatea cumulează 45,1%.

***

Care sunt sfaturile pe care le puneți la dispoziție noilor investitori?

Erste Asset Management: În investiții par să dăinuie 3 principii simple: investițiile pe termen lung, diversificarea și consecvența.

Analiza randamentelor istorice ale investițiilor sunt subiectul a numeroase studii de specialitate care arată că, pe termen lung, principalele clase de active au avut randamente puternic pozitive, în pofida unor corecții de moment.

Diversificarea nu ne învață decât să nu ne punem toate ouăle în același coș. Prin diversificare nu înțelegem doar a investi în mai multe companii, dar și în mai multe clase de active, regiuni sau monede. Prin strategiile de investiții ale fondurilor mutuale diversificarea este o caracteristică intrinsecă.

Consecvența este despre natură noastră umană: atunci când piață scade instinctul ne spune să vindem, că să ne limităm pierderea. Atunci când piața începe însă să crească, ne este frică însă să re-investim, ratând revenirile. Consecvența înseamnă să plecăm la drum cu o strategie și să ne ținem de ea. Investițiile recurente sunt o formă de investiție consecventă.

Alexandru Cristescu, Raiffeisen Asset Management: O importanță deosebită trebuie acordată stabilirii unor obiective financiare clare și realiste și a sumelor pe care le putem investi pentru atingerea acestor ținte. În același timp, trebuie să înțelegem și să ne asumăm riscurile implicate și orizontul de timp necesar derulării acestor investițîi.

Stabilirea acestor repere ne ajută să evităm deciziile de investiții bazate pe impulsul de moment, care pot avea deseori efecte nefavorabile intereselor noastre. Întotdeauna prețurile instrumentelor financiare sunt puternic afectate de emoțiile investitorilor și, de cele mai multe ori, în astfel de situații se pot lua decizii greșite (riști fie să cumperi la un preț foarte ridicat, atunci când piețele cresc puternic, fie să vinzi la un preț foarte mic, atunci când piețele scad).

Investițiile în trepte reprezintă o strategie foarte eficientă, prin care putem diminua riscul unei investițîi, prin eșalonarea sumei totale pe care vrem să o investim, în tranșe mai mici. Adică să investim banii treptat, pas cu pas. Astfel, vom fi mai puțin afectați de o eventuală corecție de moment și chiar vom avea oportunitatea de a investi o nouă tranșă, la un preț mai bun decât cel inițal. Această abordare prudență poate fi foarte utilă noilor investitori, dar poate fi aplicată cu succes și de investitorii mai experimentați, mai ales în perioadele cu o volatilitate ridicată în piețele financiare.

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Pentru cineva la început de drum, cel mai important este să capete un pic de experiență, să testeze pentru a descoperi ce i se potrivește. La început cu sume mici, care îi oferă un bun confort emoțional.

Aurel Bernat, BT Asset Management: Cel mai bun sfat ține de liniștea interioară, să fim împăcăți cu propriile decizii. Există două timpuri de investițîi: (1) Recurente, fiind un mod de formare a unei obișnuințe, un reflex de termen lung, iar pentru că acest sistem să funcționeze este necesar ca sumele investite să nu pună presiune pe bugetul lunar. (2) Investițiile ocazionale pe de altă parte, cele efectuate cu sume acumulate în timp și utilizate integral pentru achizițîi la un moment dat ar trebui să țînă seama de zicala ‘cumpără ieftin și vinde scump’.  Alegeți și așteptați momentul propice investiției și gândiți pe termen lung.

Milan Prușan, NN Investment Partners: Principalul sfat este ca fiecare client să își facă un plan financiar cu banii pe care îi deține. Apoi, foarte important este ca acest plan să fie respectat, mai ales în momentele în care piețele financiare suferă anumite scăderi în valoare și deciziile devin dificil de luat. A ține factorul emoțional cât mai departe de portofoliul nostru e cel mai dificil de făcut, chiar și în rândurile investitorilor experimentați, însă aduce beneficii remarcabile. Acest lucru poate fi controlat printr-o disciplină cu privire la modul în care ne administrăm resursele financiare, considerând că vom păstra mereu în conturi o suma suficientă pentru nevoi financiare ce pot apărea pe termen scurt. Ulterior, putem diversifica către o serie de fonduri mutuale pe care e necesar să le înțelegem și să le considerăm potrivite ca și strategie pe termen mediu și lung. E recomandat să avem o abordare diversificată, care să ia în calcul atât fondurile cu o componentă de obligațiuni, cât și pe cele de acțiuni. De asemenea e bine să investim cât mai devreme, aș spune imediat ce reușim să facem primele economii, chiar dacă sumele alocate sunt mai reduse, pentru a deprinde un obicei foarte valoros pe termen lung, acela al diversificării și al planificării financiare, astfel încât viitoarele noastre obiective financiare să fie cât mai eficient îndeplinite.

Adrian Anghel, OTP Asset Management: Criza Covid-19 cred că ne-a demonstrat tuturor că e bine să avem surse de venit diversificate, dar și economii, astfel încât le-aș recomandă noilor investitori să înceapă să economisească eficient, în primul rând. Apoi, e foarte important să corelăm așteptările noastre cu ce ne poate oferi piața financiară, pentru a nu avea așteptări nerealiste. Să înțeleagă că banii se înmulțesc într-un mod efectiv “plictisitor” și că mirajul creșterilor spectaculoase nu e compatibil cu economisirea sănătoasă. Nu în ultimul rând, să învețe să-și controleze emoțiile, fiindcă în investițiile de succes contează mai degrabă cât rămâi investit, decât momentul în care intri. În plus, să ne pregătim că vom înregistra și creșteri și scăderi, însă istoric vorbind, pe termen lung, vom avea de câștigat.

Horia Gustă, Certinvest: În primul rând, trebuie felicitați că au ales această metodă de valorificare a economiilor, apoi cred că cel mai pertinent sfat ce se poate da este acela de a continua să se informeze pentru a identifica cele mai adecvate soluțîi de investiții și pentru a-și crea un portofoliu diversificat, balansat pe mai multe instrumente financiare.

Nu suntem în măsură și nici nu avem voie – conform reglementărilor legale – să oferim investitorilor în fondurile de investiții sfaturi pentru economiile lor, dar trebuie să le atragem atenția asupra câtorva criterii care trebuie luate în considerare în investițîi: gradul de risc asociat fondului, durata deținerii investiției, scopul acesteia și nu în ultimul rând nevoia de lichiditate a investitorului. Sigur, dacă vorbim despre fondurile de acțiuni – și aici mă refer la fondurile Certinvest care urmăresc principalii indici bursieri – trebuie avută în vedere și evaluarea companiilor din structura indicelui (sectorul de activitate, volumele tranzacționate etc).

Fondurile deschise de investiții sunt administrate de SAI-uri, dar implicarea investitorilor trebuie să fie una activă, fără îndoială.

Adrian Danciu, SAI Broker: Investitorii trebuie să se asigure că au înțeles pe deplin riscurile pe care și le asumă cu privire la evoluția prețului unității de fond și care sunt principalii factori care determina evoluția acestuia.

Investitorii trebuie să identifice fondurile care se potrivesc cel mai fidel profilului lor de investitor prin prisma riscului și să realizeze o analiză comparativă a fondurilor disponibile în respectivă clasa de risc.

Este foarte important ca investitorul să își stabilească orizontul investițional, iar deciziile de investiții pe care le ia să aibă la baza acest lucru.

Diversificarea poate reprezenta un element important în diminuarea riscurilor investiționale, astfel încât un investitor poate să aibă în vedere realizarea de investiții atât în categorii diferite de instrumente financiare, cât și o diversificare a fondurilor în care investește în funcția de politică de investiții a acestuia.

Primii pași pentru investițiile în fonduri – vezi răspunsurile celor mai mari manageri de fonduri

Vreau să investesc în fonduri. De unde încep? – vezi documentele necesare și comisioanele celor mai mari manageri de fonduri

Ce înseamnă investițiile recurente în fonduri?

Articole recente

Spania: Rata anuală a inflaţiei a depăşit 10% în iunie, pentru prima dată din 1985

Rata anuală a inflaţiei în Spania a depăşit 10% în iunie, pentru prima dată din…

3 minute ago

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

40 de minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

41 de minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

42 de minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

58 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

o oră ago