Sfaturile brokerilor pentru investitorii începători

Investițiile în acțiuni cotate la bursă reprezintă o modalitate de plasament a economiilor potrivită pentru investitori cu o toleranță mai mare la risc, comparativ cu instrumentele cu venit fix sau fondurile de investiții.

Financial Intelligence a prezentat, într-un articol anterior, care sunt documentele necesare primilor pași pe bursă și comisioanele aferente.

Astăzi, câțiva brokeri prezintă sfaturile lor pentru investitorii începători.

Răspunsurile au fost acordate de Daniela Secară – CEO BT Capital Partners, Monica Ivan – CEO BRK Financial Group, Antonio Oroian – Broker Goldring, Mihai Nichișoiu – Business Strategist TradeVille, Lucian Isac – CEO Estinvest, Alin Brendea – director general adjunct Prime Trasaction.

***

Care sunt sfaturile pe care le puneți la dispoziție noilor investitori?

Daniela Secară, BT Capital Partners: Informarea din surse corecte cu privire la piață este unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește tranzacționarea bursieră. Astfel, departamentul nostru de analiză pune la dispoziția fiecărui client rapoarte și informări zilnice cu privire la cele mai recente știri economice, evoluția companiilor din indicele de referință al pieței locale (BET), cât și principalii indicatori ai acestora.

Monica Ivan, BRK Financial Group: Îi sfătuim să apeleze cu încredere la serviciile noastre. Noi punem la dispoziția lor atât opțiunea de a putea interacționa direct cu un broker, cât și abordarea online, în care au la dispoziție o platformă de tranzacționare complementată cu newsletterele zilnice transmise de către departamentul de analiză «cafeaua de dimineață» și cu rapoarte de analiză pe mai mulți emitenți listați (ne propunem să oferim acoperire solidă pentru un număr de aproximativ 10 emitenți listați).

Antonio Oroian, Goldring: În primul rând, investitorii ar trebui să-și stabilească tipologia de investiții (speculative sau pe termen lung) și profilul de risc, iar pe baza acestui profil de investitor, să-și diversifice portofoliul atât în ceea ce privește sectoarele de investiții, cât și a produselor financiare în care aleg să investească. Desigur, diversificarea ar trebui să ia în calcul și obligațiuni corporative sau titluri de stat. Și indiferent de profilul investițional sau structura de portofoliu, să nu ia decizia investițională sub presiunea emoțiilor de moment, inerente fluctuațiilor de preț ale acțiunilor din portofoliu.

Un alt sfat important pentru investitori este să evite tranzacționarea în marjă (pe datorie), înainte de a se informa bine în legătură cu caracteristicile acestor instrumente complexe și riscurile asociate.

Mihai Nichișoiu, TradeVille: În primul rând, să consulte informațiile esențiale prezentate pe site-ul TradeVille și să solicite asistența noastră operațională (integrată direct în platforma de tranzacționare) atunci când au nevoie de clarificări suplimentare.

În ceea ce privește asistența oferită activității de investiție, clienții TradeVille beneficiază de materiale de analiză, agregatoare de dividende și cele mai relevante informații la zi despre companiile și ETF-urile listate. Textele sunt ușor de citit și pot fi parcurse facil atât de către investitorii profesionișți, cât și de către cei începători. De asemenea, TradeVille este prezentă permanent pe rețelele de social media, inclusiv prin seria podcast-urilor educative pe propriul canal YouTube.

Lucian Isac, Estinvest: Atât pentru clienții online care sunt la început de drum în domniul investiților financiare, dar și pentru cei care deja au acumulat experiență în tranzacționarea pe piața de capital, avem o echipă pregătită să li se alăture în căutarea celor mai bune oportunități. Brokerii Estinvest sunt disponibili pentru a oferi informații referitoare la emitenții tranzactionati, atât la reprezentanțele noastre din teritoriu, cât și telefonic sau prin email. Pentru că știm cât de important este să fie bine informați încă de la început și timpul investitorilor trebuie atent valorificat, le putem explica termenii și noțiunile necesare, pașii de urmat pentru a înțelege instrumentele financiare, potențialul de profit și riscurile implicate.

Recomandarea noastră, pentru oricine dorește să investească, este să se documenteze foarte bine asupra emintenților la care se gândește să investească și să aibă mai multe runde de discuții cu brokerul prin care decide să tranzactioneze. Este necesar să mențină o  disciplină în ceea ce privește economisirea și să investească cu regularitate o anumită sumă de bani în acțiuni, dar să fie pregățiți și pentru momente când apar oportunități importante în piață (de exemplu Oferte Publice Inițiale).

Având în vedere că în perioada următoare sunt așteptate listări ale unor societăți la care statul este acționar majoritar (ex. Hidroelectrica), recomandăm celor care se gândesc să investească în acestea societăți să facă pasul către bursă, astfel încât la momentul derulării respectivelor evenimente, să fie deja familiarizați cu mecanismele bursiere.

Alin Brendea, Prime Transaction: Pentru marea majoritate a investitorilor primele strategii de investiții încep în mare măsură, fapt pe care îl recomandăm cu tărie, cu acțiuni din componența indicelui BET. Acestea sunt acțiuni mai lichide, care oferă informații suficiente (și într-un mod prietenos) și care au un raport risc/randament favorabil investitorilor începători. Totodată, observăm un apetit ridicat pentru acțiunile plătitoare de dividende, în special în cazul celor obișnuiți cu economisirea prin depozite bancare. Diversificarea portofoliului și preferința pentru emitenții care comunica eficient pe piața bursieră sunt ale caracteristici, evident pozitive, ale primelor portofolii create de investitori noi intrați pe piață bursieră. Există, pentru numeroși investitori începători, apetit și pentru acțiunile cu volatilitatea ridicată, așa cum ragăsim în ultima perioada, în special pe piața Aero. Dacă apetitul lor de risc este cu adevărat ridicat și posedă un nivel de educație financiară satisfăcător, poate fi o opțiune profitabilă, însă pentru unii focusarea prea puternică pe poveștile bursiere spectaculoase se poate dovedi negativă pe termen lung.

Pe măsură ce interesul față de piață bursieră crește semnificativ – în ultimul an acest lucru a devenit evident, deschiderea unui cont de investiții pare, și în România, că se transformă dintr-un act economic excentric într-unul banal. Posibilitatea de a face acest lucru online, faptul că pe bursa românească avem acum și o piață secundară a titlurilor de stat (net mai atractivă decât depozitele bancare), posibilitea de a delega unui broker decizia de investiții, dacă încă nu ești confortabil în a-ți asuma direct riscul deciziilor de investiții, dar și saltul calitativ al pieței locale, odată cu upgradarea la statutul de piață emergentă, face ca deschiderea unui cont de investiții pe piața locală să devină un act inevitabil (măcar la nivel de analiză) pentru cei care dețin capital și doresc o fructificare superioară a acestuia.

Cum încep investițiile la bursă – care sunt documentele necesare deschiderii unui cont de tranzacționare

Articole recente

Ministerul Energiei din Kazahstan: Exportul de petrol kazah prin CPC se desfășoară în mod normal

Exportul de petrol kazah prin CPC se desfășoară în mod normal, potrivit presei din Kazahstan. Serviciul…

11 minute ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și decarbonizare

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO…

2 ore ago

Kazahstanul nu va face mișcări care să rănească interesele Rusiei – purtătorul de cuvânt al lui Tokayev (TASS)

Kazahstanul nu va face mișcări care ar putea dăuna intereselor Rusiei, deoarece rămâne un partener…

3 ore ago

Kremlinul despre Boris Johnson: ”Nu îi place de noi, nici nouă de el”

Kremlinul şi-a făcut cunoscută oficial joi antipatia faţă de premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.…

3 ore ago

Cum va fi ales noul premier britanic după demisia lui Boris Johnson şi cât ar putea dura

Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui…

3 ore ago