Categories: Sanatate

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru pandemie

„Pregătirea pentru pandemie trebuie luată la fel de în serios pe cât luăm amenințarea războiului”, conform scrisorii anuale a Fundației Bill și Melinda Gates, publicată miercuri, citată de CNBC.

Deși pandemia Covid este încă în curs, filantropul miliardar Bill Gates are idei despre cum se poate aborda mai bine următoarea pandemie.

Gates, a cărui fundație a angajat 1,75 miliarde de dolari în lupta împotriva Covid până în prezent, a scris că lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru pandemie.

„Cred că aceasta este cea mai bună și mai rentabilă poliță de asigurare pe care lumea o poate cumpăra”, a spus el.

Iată ce strategii sugerează Gates:

„Mega-testare” și tratamente mai rapide
La începutul pandemiei, Statele Unite au rămas în urma multor țări în ceea ce privește capacitatea de testare diagnostică.

„Până la următoarea pandemie, sper că vom avea ceea ce numesc platforme de mega-diagnostic, care ar putea testa până la 20% din populația globală în fiecare săptămână”, a scris Gates. (În trecut, Gates a discutat despre necesitatea unor teste mai eficiente, cum ar fi testele rapide la domiciliu.)

În plus față de testare, Gates a subliniat importanța tratamentelor terapeutice promițătoare, cum ar fi anticorpii monoclonali, care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de deces și spitalizare de la Covid. Anticorpii monoclonali sunt molecule produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva antigenelor dăunătoare, cum ar fi virușii, potrivit Food and Drug Administration.

Succesul vaccinurilor ARN mesager (atât vaccinurile Pfizer, cât și vaccinurile Morderna Covid sunt ARNm) este un alt motiv pentru a spera. Ei „transformă în esență corpul tău în propria sa unitate de fabricare a vaccinurilor”, a scris Gates într-o postare pe blog din aprilie 2020. Vaccinurile ARNm sunt mai versatile și pot fi fabricate mai ușor și mai rapid decât vaccinurile convenționale.

Eficiența vaccinurilor ARN va crește, spune Gates: „Prevăd că vaccinurile ARNm vor deveni mai rapid de dezvoltat, mai ușor de scalat și mai stabile de stocat în următorii cinci până la zece ani. Aceasta ar fi o descoperire imensă, atât pentru pandemii viitoare, cât și pentru alte provocări globale ale sănătății.”

„Pompierii pandemici” care observă focare

La începutul lunii decembrie, Gates a spus că trebuie să existe o echipă formată din 3.000 de experți în boli infecțioase, a căror sarcină este să identifice și să abordeze rapid o pandemie atunci când apare.

„Gândiți-vă la acestia ca la o echipă de pompieri pandemici”, a scris Gates în scrisoare. „La fel ca pompierii, aceștia sunt profesioniști complet pregătiți, care sunt gata să răspundă la potențiale crize la un moment dat”.

„Când nu răspund în mod activ la un focar, își mențin abilitățile, lucrând la boli precum malaria și poliomielita”, a spus Gates.

Ar trebui să existe, de asemenea, un „sistem global de alertă” la scară largă pe care lucrătorii din domeniul sănătății îl pot utiliza pentru a înregistra datele pacienților, pentru a identifica tendințele și, în cele din urmă, pentru a depista mai repede o pandemie, a adăugat el. (Există sisteme descentralizate mai mici pentru depistarea focarelor de boli infecțioase. De exemplu, anul trecut, startup-ul canadian BlueDot și-a folosit platforma de inteligență artificială pentru a prelua un grup de cazuri de pneumonie în Wuhan, China înainte ca pandemia să fie declarată.)

„Jocuri germinale” și simulări

Pentru a rămâne pregătit, Gates a sugerat „jocuri germinale” la nivel mondial, care sunt „simulări organizate și sofisticate care permit [experților] să practice, să analizeze și să îmbunătățească modul în care răspundem la focarele de boală, la fel cum jocurile de război permit armatei să se pregătească pentru realitate. războiul vieții ”, a spus Gates.

Înainte de pandemie, Statele Unite nu aveau o experiență suficientă în tratarea focarelor respiratorii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care răspunsul țării a fost întârziat și fragmentat. Simulările ar putea ajuta la formarea și pregătirea grupurilor de experți în boli infecțioase.

„Viteza contează într-o pandemie”, a spus Gates. „Cu cât acționezi mai repede, cu atât vei întrerupe rapid creșterea exponențială a virusului.”

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

Afacerile producătorului de medicamente Zentiva au urcat în 2020 cu 8%, la 602,32 milioane lei

Producătorul de medicamente Zentiva a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 602,32 milioane…

o oră ago

Platforma de vaccinare anti-COVID: Maraton de înscrieri pentru imunizare

Peste 18.000 de persoane s-au programat sâmbătă, în medie, pe oră, pe platforma de vaccinare…

2 ore ago

Buget2021 – Parlament/Turcan: Subvenţia de la bugetul de stat la bugetul de pensii e de aproximativ 18 miliarde de lei (video)

Bugetul de pensii primeşte o subvenţie de aproximativ 18 miliarde de lei de la bugetul…

2 ore ago

Austria şi Danemarca vor să coopereze cu Israel în cercetarea şi producerea de vaccinuri

Austria şi Danemarca vor să construiască o relaţie strânsă cu Israel în ce priveşte cercetarea…

2 ore ago

Gorbaciov consideră că Putin şi Biden trebuie să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus,…

2 ore ago