Marile companii petroliere Shell și Equinor din Norvegia au anunțat joi că intenționează să își combine activele petroliere și gaziere offshore din Marea Britanie pentru a crea o companie energetică deținută în comun, potrivit CNBC.
Noua companie va avea sediul în Aberdeen, Scoţia, şi va avea ca scop menţinerea producţiei de combustibili fosili, precum şi asigurarea securităţii energetice a Regatului Unit.
Acordul urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor, sub rezerva aprobărilor, şi va transforma noua companie în cel mai mare producător independent din partea britanică a Mării Nordului. Se estimează că producţia acestei companii va depăşi 140.000 de barili de echivalent petrol pe zi în 2025.
Zoë Yujnovich, director pentru gaz integrat şi upstream la Shell, a subliniat rolul esenţial al petrolului şi gazelor produse local în tranziţia energetică echilibrată a Regatului Unit.
„Noua întreprindere va avea un rol esențial într-o tranziție energetică echilibrată, furnizând căldură pentru milioane de locuințe din Marea Britanie, energie pentru industrie și aprovizionarea sigură cu combustibili pe care oamenii se bazează”, a adăugat Yujnovich.
Acțiunile Shell au scăzut cu 1% în jurul orei 1:45 p.m., ora Londrei, în timp ce prețul acțiunilor Equinor a scăzut cu 0,7%.
Printre activele incluse în această fuziune se numără participaţiile Equinor în Mariner, Rosebank şi Buzzard, alături de deţinerile Shell din Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair şi Schiehallion.
Compania norvegiană Equinor are în prezent aproximativ 300 de angajați în Regatul Unit, în timp ce Shell are un personal de aproximativ 1.000 de persoane care ocupă posturi în domeniul petrolului și gazelor la nivel național.
„Motivul pentru care facem acest lucru, pentru a crea această companie 50-50 Shell și Equinor, este pentru că noi chiar credem că, dacă ne combinăm portofoliile, acestea vor fi mult mai puternice”, a declarat Camilla Salthe, vicepreședinte senior al șefului upstream din Marea Britanie la Equinor, joi, la emisiunea «Street Signs Europe» de la CNBC.
„Și, de asemenea, prin dezvoltarea de noi metode de lucru, putem dezvolta cu adevărat procese de lucru care vor îmbunătăți cu adevărat marjele, astfel încât să putem avea de fapt crearea de valoare pe termen lung din aceste active. Așadar, acesta este principalul motiv de afaceri pentru care facem acest lucru”, a declarat Salthe.
Joint venture „pare să aibă sens strategic
Analiștii conduși de Biraj Borkhataria de la RBC Capital Markets au declarat că se așteaptă ca „sinergiile fiscale” să fie un factor semnificativ în combinarea activelor offshore de petrol și gaze ale Shell și Equinor din Regatul Unit.
„S-au spus multe în ultimele luni despre politica fiscală a guvernului britanic în ceea ce privește dezvoltarea petrolului și gazelor în Marea Nordului, o serie de companii importante menționând că recenta creștere a impozitului pe profit va reduce investițiile în viitor”, au declarat analiștii de la RBC Capital Markets într-o notă de cercetare publicată joi.
„În această ordine de idei, având în vedere că Marea Britanie nu este considerată o piață de creștere majoră, această combinație pare să aibă sens din punct de vedere strategic, deoarece permite celor două companii să pună în comun resursele și să continue să se dezvolte, alocând în același timp mai puțină atenție/capital regiunii și urmează mișcările recente făcute de companii precum Eni în această țară”, au adăugat aceștia.