Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz*Depozitarul colaborează cu notarii, astfel încât persoanele care dețin calitatea de moștenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru înscrierea la masa credală
8,2 milioane persoane au calitatea de acționari ai companiilor listate la Bursa de Valori București, iar actorii pieței au în vedere măsuri pentru activarea conturilor dormante, ne-a spus Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central, în cadrul unui interviu în exclusivitate.
Potrivit domniei sale, oricine dorește să afle dacă deține acțiuni la un emitent listat pe Bursa de Valori București trebuie să solicite un extras de cont la Depozitarul Central. De asemena, Depozitarul colaborează cu notarii, astfel încât persoanele care dețin calitatea de moștenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra în posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea în masa succesorală, alături de celelalte titluri de proprietate și a celor asupra instrumentelor financiare deținute de defunct.
Depozitarul Central este o instituție fundamentală a pieței de capital din România, care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor bursiere, precum și evidența registrelor societăților emitente.
***
Câți actionari mai sunt la societățile listate la Bursa de Valori București?
Silvia Buicănescu: La 30 iunie 2020, în registrul Depozitarului Central figurează 8,2 milioane persoane care au calitatea de acționari ai emitenților listați pe Bursa de Valori București. Acest număr cumulează atât deținătorii din Secțiunea I a Depozitarului Central, cât și pe cei înregistrați de intermediarii de instrumente financiare.
Cum a evoluat numărul cererilor de extrase de cont în ultimii ani, având în vedere campaniile de informare derulate de DepozitarulCentral?
Silvia Buicănescu: Dinamica statisticii extraselor de cont emise de către Depozitarul Central subsecventă fiecărei campanii de promovare și informare derulată atât în cadrul programelor proprii, dar și alături de partenerii tradiționali, Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară, arată clar impactul pozitiv al acestor acțiuni. De altfel, preocuparea noastră constantă pentru procesul de educație financiară nu este doar vizibilă, ci și substanțială, în sensul că generează implicare și angajament concret și imediat.
Contextualizând, este evident că dorința de informare privitor la eventuale dețineri pe piața de capital este generată de conștientizarea beneficiilor și avantajelor pe care le oferă zona de investiții financiare. Or, acest proces de educare financiară și de popularizare a noțiunilor fundamentale este unul amplu, care implică toți participanții și care reclamă resurse importante, dar și răbdare și consecvență, efort susținut și etape firești, parcurse gradual și sistematic. Cred că este important să avem așteptări realiste, corelate cu acest reper, al interesului față de piața de capital în ansamblu.
Voi profita de această ocazie, a dialogului cu dumneavoastră, pentru a reaminti celor interesați că oricine dorește să afle dacă deține acțiuni la un emitent listat pe Bursa de Valori București trebuie să solicite un extras de cont. Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acţiuni, la o anumită dată, pentru un anumit emitent.
Extrasul de cont poate fi obţinut de la Depozitarul Central sau, în situația în care deținătorul este client al unui intermediar (participant la sistemul Depozitarului Central), extrasul de cont se poate obţine direct de la acesta..
Mai multe detalii referitoare la eliberarea extrasului de cont găsiți pe site-ul nostru, www.depozitarulcentral.ro, secțiunea Deținători.
Care mai este stadiul demersurilor legate de conturile dormante?
Silvia Buicănescu: Suntem constant preocupați de găsirea unor soluții suplimentare prin intermediul cărora să contribuim la informarea deținătorilor din Secțiunea I.
Preocuparea actorilor pieței de capital cu privire la deținerile din conturile dormante și la măsurile ce pot fi implementate pentru activarea acestora, ca un element de dinamizare a pieței de capital și de creștere a interesului general pentru zona financiară, este activă și susținută. Împreună cu toate instituțiile pieței facem demersuri pe toate planurile și ne concentrăm pe procesele de promovare și informare. Așa cum vă spuneam, deși România a înregistrat unele progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor pieței de capital, mai este mult de lucru în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare.
În acest sens, un exemplu de inițiativă a Depozitarului Central este protocolul de colaborare cu Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale, încheiat în 2018, în baza căruia notarii publici pot obține sumare de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanelor decedate, evidențiate în conturile individuale administrate de către Depozitarul Central.
Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea în masa succesorală a instrumentelor financiare evidențiate în conturile titularilor decedați. Astfel, persoanele care dețin calitatea de moștenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra în posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea în masa succesorală, alături de celelalte titluri de proprietate și a celor asupra instrumentelor financiare deținute de defunct.
Ce așteptări aveți de la ASF/Guvern/ Parlament în vederea unor măsuri legate de lichidizare a acestor conturi dormante?
Silvia Buicănescu: Depozitarul Central este un partener de încredere al tuturor instituțiilor cu rol legislativ sau de reglementare. Participăm la toate sesiunile de dezbateri sau analiză la care suntem solicitați și ne punem la dispoziția acestora atât expertiza, cât și experiența și resursele de orice tip, cu precizarea că aceste analize, precum și măsurile identificate, trebuie să ia în calcul punctul de vedere al tuturor entităților care au legatură directă cu deținerile dormante, inclusiv al societăților emitente, listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Ce așteptări aveți privind evoluția pieței de capital după trecerea la statutul de piață emergentă? Cum vă așteptați să fie influențată activitatea Depozitarului Central?
Silvia Buicănescu: Consider că piața de capital din România, în ciuda situației financiare globale, are motive suficiente de a privi cu optimism spre viitor. Unul dintre aceste motive este upgradarea României de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de piață emergentă, statut ce va intra în vigoare luna viitoare a acestui an.
Depozitarul Central a sprijinit în mod activ Bursa de Valori București în acest demers, astfel ca toate cele 3 criterii necesar a fi îndeplinite pentru încadrarea în noul statut și care vizează exclusiv segmentul de post-tranzacționare au fost indeplinite cu succes. De asemenea, adăugarea valorilor decontate în sistemul Depozitarului Central aferente tranzacțiilor de tip turnaround, conform regulilor și mecanismelor dezvoltate de Depozitarul Central, în calculul criteriilor cantitative referitoare la lichiditate a avut un impact important în ceea ce privește îndeplinirea acestor criterii necesare pentru reclasificarea pieței de capital românești.
Trecerea la acest nou statut va permite accesul unei noi categorii de investitori pe Bursa de Valori București și, totodată, va încuraja emitenții la o analiză mult mai amplă și mai profundă asupra posibilității de finanțare prin mecanisme specifice Bursei. De aici, rezultatul firesc ar fi dinamizarea tranzacțiilor și diversificarea segmentului de produse financiare.
Care este semnificația autorizării conform Regulamentului European CSDR?
Silvia Buicănescu: Autorizarea Depozitarului Central în conformitate cu cerințele CSDR (Regulamentul European nr. 909/2014 privind îmbunătațirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeana și privind depozitarii centrali de titluri de valoare – regulament ce se aplică identic tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeană) are o importanță majoră.
În primul rând, noua autorizație reprezintă o condiție sine-qua-non pentru desfășurarea în continuare a activității de infrastructură de post-tranzacționare a Depozitarului Central în piața de capital din România. Practic, o piață de capital din Uniunea Europeana nu poate exista fără un depozitar central autorizat în conformitate cu cerințele CSDR.
Obţinerea autorizării Depozitarului Central în condiţiile standardelor europene confirmă faptul că procedurile, practicile şi regulile instituţiei ca infrastructură a pieţei financiare din România sunt armonizate cu noul cadru de reglementare al Uniunii Europene.
Încă din 2014, Depozitarul Central a participat la implementarea unor proiecte majore de reconfigurare a pieţei de capital din România, inclusiv separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, reducerea ciclului de decontare de la T+3 la T+2, proiecte ce au avut ca scop imediat asigurarea unei tranziții mai line către noul cadru de reglementare european.
Ce planuri de viitor aveți?
Silvia Buicănescu: Agenda de lucru a Depozitarului Central cuprinde, ca de obicei, proiecte interesante și complexe, destinate satisfacerii cerințelor pieței și facilitării accesului investitorilor la piața de capital autohtonă, precum și să ofere servicii eficiente și de calitate. Avem importante proiecte strategice, de conformitate, operaționale și de dezvoltare și diversificare a activității. Amintim faptul că lucrăm intens, împreună cu colegii din BVB, oferind suport pentru demersurile legate de implementarea CCP, un proiect major, ce va contribui decisiv la dezvoltarea pieței de capital românești, inițiativă anticipată și așteptată de toți participanții la piață.
În ceea ce privește raportarea la legislația europeană, Depozitarul Central se află în plin proces de implementare a Shareholder Rights Directive II (SRD II), a mecanismelor referitoare la disciplina în materie de decontare în conformitate cu Regulamentul EU nr. 909/2014 (CSDR) și a altor mecanisme de gestionare a riscurilor de decontare.
De asemenea, în activitatea internă ne-am centrat atenția pe identificarea de servicii noi destinate emitenților și deținătorilor de instrumente financiare, pe optimizarea proceselor tehnice la nivelul aplicațiilor locale ale sistemului de post-trading pentru participanți, dar și pe implementarea unui modul de management al riscului de nedecontare a tranzactiilor mult îmbunătățit și conform cu principiile internaționale aplicabile infrastructurilor piețelor financiare (PFMI).
Acțiunile românești pot fi decontate și depozitate prin Clearstream începând de pe 1 iulie 2020. Ați simtit deja efecte ale acestei operațiuni?
Silvia Buicănescu: Începând cu 1 iulie 2020, este posibilă decontarea şi depozitarea acţiunilor româneşti prin intermediul depozitarului central internaţional de valori mobiliare, Clearstream Banking Luxembourg.
Este prematur să spunem că simțim deja efectele operaționalizării acestei conexiuni, dar în mod cert va aduce un plus de atractivitate pieţei de capital din România, o creştere a cererii şi o lichiditate sporită pentru acţiunile româneşti. Piaţa locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanţare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară.
De asemenea, acesta este un semnal clar privind creșterea interesului investitorilor, intermediarilor şi altor actori interesaţi de piaţa locală, semnal care trebuie corelat și cu reclasificarea pieţei de capital din România la statutul de Piață Emergentă, de la cel de Piață de Frontieră, care va intra în vigoare în septembrie 2020.
Aveți în vedere noi investiții? Apelați în continuare la soluții IT in house sau apelați și la soluții externe?
Silvia Buicănescu: Din perspectiva software, sistemele utilizate de Depozitarul Central sunt o parte dezvoltate in-house, de specialiștii proprii, iar o altă parte de către provideri externi, cel mai important fiind Bursa de Valori București. Acesta reprezintă un punct forte al Depozitarului Central, permițând o flexibilitate mare și un timp scurt de răspuns la solicitările pieței. În funcție de complexitatea și prioritatea proiectelor, putem apela și la soluții externe.
Sistemele IT funcționează la parametri maximi de securitate, fiabilitate și se dezvoltă permanent, aceasta fiind una din preocuparile noastre constante.
Din punct de vedere hardware, infrastructura pentru serverele bazei de date principale este una performantă și fiabilă, configurația acesteia fiind proiectată și dimensionată să suporte dezvoltări și solicitări suplimentare celor actuale, pe termen lung.
***
Depozitarul Central este instituția care asigură infrastructura pieței financiare, având rolul de administrator al sistemului de decontare a instrumentelor financiare – RoClear și îndeplinind funcția de registratar pentru societățile pe acțiuni.
Pe lângă aceste servicii esențiale, Depozitarul Central oferă participanților, emitenților, investitorilor precum și deținătorilor de instrumente financiare o multitudine de alte servicii conexe, fiind permanent preocupat ca acestea să fie armonizate cu practicile europene, la standarde ridicate, cu riscuri minime și costuri scazute.
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More