Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzColaborarea dintre sectorul public și cel privat poate accelera adoptarea inovației, cu condiția ca statul să aibă o viziune clară și să ofere predictibilitate și un cadru funcțional, a transmis Silvia Dinică, fost senator, Președinte al comisiei de știință, tehnologie și inovare (2021-2024), la Forumul România Digitală 2025, organizat de Financial Intelligence, pe 17 iunie. Ea a menționat că doar astfel putem avansa către o transformare digitală reală, cu impact direct în societate și economie.
Avem un mediu privat care a fost destul de agil în transformarea digitală, pentru că a fost obligat să fie competitiv, să se adapteze, să crească, a spus Silvia Dinică. Ea consideră că instituțiile publice trebuie să vadă ce au făcut cei din mediul privat și cum se pot scala lucrurile acestea, cum pot fi utilizate datele.
Silvia Dinică a discutat despre soluțiile concrete pentru dezvoltarea competențelor digitale în România, evidențiind necesitatea modernizării școlii pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței muncii: “Cel puțin pe zona de liceu, cu foarte multe materii suntem încă undeva într-un trecut al generației noastre și nicidecum într-un viitor care să producă lucruri inovative. Într-adevăr, DNSC a făcut olimpiada de securitate cibernetică… Dar avem nevoie să scalăm asta… Încă nu s-a deblocat acest proces de construire de competențe… Nu e suficient ca DNSC să facă o bucățică, ca ASF să facă o parte, avem un puzzle mult mai mare ale cărui piese sunt împrăștiate pe masă și pe care trebuie să le punem împreună. Și ajungem la nivelul următor, la nivelul politic. Legislația nu e un scop în sine, legislația trebuie să servească acestor obiective mai mari de țară pe care le avem. Devine din ce în ce mai complicat, avem un mediu politic fragmentat, care este foarte tentat de notorietate rapidă… Trebuie o reașezare a priorităților politice pe niște temelii care să producă rezultate, care să aducă educația în prezent, care să pună digitalizarea pe hartă”.
E de fapt nevoie de un livrabil, de un mandat politic care să funcționeze, de autoritate care să fie independentă de partide, a mai spus ea: “Întrebarea rămâne, nu am un răspuns clar, dar am o preocupare în sensul acesta: cum facem ca, independent de aceste mandate scurte, de un an și ceva doi ani pe mandat de ministru, cum facem ca direcția unei țări să rămână indiferent de cel care ocupă vremelnicul fotoliu. Care sunt mecanismele, care sunt actorii, care sunt conversațiile care trebuie purtate, astfel încât să înțelegem că de fapt poate fi un câștig-câștig pentru toată lumea – și pentru omul politic care se laudă cu proiectul respectiv, dar și pentru noi, cetățeni, pentru actorii din mediul privat care pot să simtă că au ocazia să crească, că au o piață. Decât să ne luptăm, haideți să vedem cum putem să depășim problemele acestea, astfel încât să putem să construim împreună.”
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More