Politica

Sindicaliștii de la Guvern: Și Bolojan a încasat bani de la EximBank; Guvernul: Contează ce faci cât ocupi o funcție

Sindicaliștii de la Guvern spun că și premierul Ilie Bolojan a încasat bani, în 2007, de la EximBank – ca fost membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) –  o instituție pe care acum vrea să o desființeze.

În replică, într-un punct de vedere transmis Antena 3 CNN, Guvernul trasmite că Ilie Bolojan era atunci secretar general al Guvernului, care, prin atribuții, este membru în CIFGA. “Ceea ce contează cu adevărat într-o funcție publică este ceea ce faci cât timp o ocupi, în raport cu remunerația primită. Asta face diferența dintre o sinecură și o responsabilitate asumată”, precizează Guvernul.

Sindicaliștii de la Guvern susțin că deși Ilie Bolojan critică indemnizațiile membrilor din consiliile de administrație, în special de la EXIMBANK – S.A, declarația sa de avere (https://oradea.ro/wp-content/uploads/2008/06/2020_06_22_13_55_07BOLOJAN_ILIE_GAVRIL_AV-2.pdf), arată că el a încasat, în anul 2007, suma de 73.935 lei din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank.

“La un salariu mediu net lunar de 1.042 lei în acel an, această sumă echivalează cu 71 de salarii medii lunare, adică un venit considerabil, care se încadrează perfect în definiția unei „sinecuri””, spun sindicaliștii.

Ei acuză că discursul premierului despre necesitatea măsurilor de austeritate și “atacul virulent” al acestuia la adresa angajaților din sistemul bugetar sunt “în contrast cu trecutul personal al domniei-sale”, alimentează “acuzațiile de dublu standard” și “ridică întrebări privind autenticitatea reformelor promovate sub pretextul eliminării sinecurilor”.

“Declarațiile premierului, prin care condamnă exact tipul de funcții și beneficii pe care le-a deținut personal în trecut, expun o discrepanță între realitate și retorică. Într-un moment în care moralitatea politică și coerența publică sunt invocate ca fundamente ale guvernării, trecutul premierului trebuie asumat cu aceeași transparență și rigoare pe care o pretinde altora.

Într-un stat democratic, integritatea și onestitatea nu se măsoară doar prin măsuri luate împotriva altora, ci și prin asumarea propriului trecut”, susțin sindicaliștii.

 

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

11 minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

27 de minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More