Categories: EnergieIndustrie

Sindicatul Aluministul: Compania Alro îşi va diminua producţia în zilele următoare cu 60% din cauza “preţului speculativ al energiei electrice”

* Constantin Popescu: Prețul speculativ al energiei electrice duce, inevitabil, la falimentarea mai multor întreprinderi românești, dar și la falimentul financiar al populației României.

Compania Alro îşi va diminua producţia în zilele următoare cu 60% din cauza “preţului speculativ al energiei electrice”, fapt ce va duce la trecerea în șomaj tehnic a peste 1000 de salariați, iar dacă nu se ia nici o măsură, până la sfârșitul lunii martie, ALRO își va închide porțile oprind toate capacitățile de producție de aluminiu primar, avertizează Constantin Popescu, Președintele Sindicatului Liber Aluministul.

Acesta spune că, începând cu data de 20.12.2021, Uzina de Aluminiu a început campania de închidere a capacităților de producție oprind peste 30 de cuve de electroliză, urmând ca în zilele următoare ALRO S.A. să-și diminueze producția cu 60%, fapt ce va duce la trecerea în șomaj tehnic a peste 1000 de salariați din toate sectoarele pe care le deține ALRO (Aluminiu Primar și Aluminiu Prelucrat) și ALUM TULCEA.

Constantin Popescu precizează: “În același timp, se încearcă găsirea de soluții dacă va fi posibil pentru menținerea a 40% din capacitate, fiind vorba de energie electrică care nu numai că nu se găsește pe piață, dar și cantitățile de energie care sunt pe PZU ating prețuri astronomice depășind suma de 2300 lei/MWh.

Piața Zilei Următoare a devenit piața de referință, când ar trebui sa fie piață de reglaj.

În această situație din care se pare, cel puțin în acest moment, că nu există nici o șansă de salvare, până la sfârșitul lunii martie, ALRO își va închide porțile oprind toate capacitățile de producție de aluminiu primar.

Închiderea ALRO va avea un impact major asupra taxelor și impozitelor locale și centrale, iar peste 20 de mii de angajați proprii și din economia orizontală vor putea rămâne fără locuri de muncă, fără nici un sprijin financiar, pur și simplu vor merge către sărăcie și foamete, ei și familiile lor”.

Potrivit Sindicatului, închiderea ALRO afectează și alte entități de producție, precum ALTUR, PRYSMIAN, BISTRIȚA HIPROEB, I.C.M BUCUREȘTI, precum și numeroase alte prese de extruziune care folosesc aluminiul de la ALRO S.A. vrecum DELTA ALUMINIU, ROLMIS, VIMETCO EXTRUSION etc.

Constantin Popescu declară că prețul speculativ al energiei electrice duce, inevitabil, la falimentarea mai multor întreprinderi românești, dar și la falimentul financiar al populației României.

Președintele Sindicatului Liber Aluministul spune: “Închiderea ALRO este ireversibilă, redeschiderea capacităților de producție închise nu pot fi redeschise întrucât nimeni nu va investi peste 150 de milioane de dolari în redeschiderea unei hale de electroliză, neavând siguranța că peste două zile poate să rămână fără energie electrică neputând să producă aluminiu, iar banii să fie investiți degeaba, nimeni nu se va supune unui asemenea risc.

Închiderea Alro periclitează investii de 500.000.000 euro planificate pentru următorii 5 ani, inclusiv pe cele pentru producția de energie electrică, incluzând și energia fotovoltaică”.

În opinia lui Constantin Popescu, această situaţie este artificial creată de producătorii de energie electrică, care, “în mod vădit, foarte bine orchestrat , au dat și creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică, mai multă având o capacitate de producție cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals și neadevărat, dar astfel, au reușit să își pună în practică strategia: „DACĂ NU ESTE ENERGIE ELECTRICĂ TREBUIE SĂ FIE SCUMPĂ”.

Potrivit liderului de sindicat, firmele din UE similare ALRO au posibilitatea de a încheia direct cu firmele producătoare contracte de fumizare a energiei electrice pe termene mult mai lungi, fapt care le conferă stabilitate și siguranță în a-și dezvolta activitatea de producție.

Sindicatul Solicită sprijin în rezolvarea problemelor care “nu sunt numai ale noastre ci ale ale întregii națiuni”: “Considerăm că elaborarea de legi care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producătorii și traderii de energie, este singura soluţie de evitare a colapsului”.

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 2,5 miliarde lei, comparativ cu 2 miliarde lei în perioada similară din 2020, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

“Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 27% (T1-T3 2021: 2,5 miliarde lei faţă de T1-T3 2020: 2 miliarde lei), deoarece conducerea a profitat de oportunităţile create de contextul economic global”, se menţionează în comunicatul companiei.

Rezultatul net al Grupului Alro pentru această perioadă a fost o pierdere de 25 milioane lei (T1-T3 2020: un profit net de 273 milioane lei), în timp ce rezultatul operaţional (EBIT) a fost de 164 milioane lei în T1-T3 2021 (T1-T3 2020: 355 milioane lei).

“Am reuşit să depăşim un an 2020 greu, marcat de incertitudine severă din cauza pandemiei de COVID-19 şi perioada T1-T3 2021 caracterizată de o revenire, dar şi de noi provocări în ceea ce priveşte preţurile energiei, materiilor prime şi modificările legislative la nivel local şi european. Această nouă realitate ne-a împins din nou să acţionăm cu prudenţă şi să stăm în alertă pentru a reuşi să ne menţinem toate unităţile de producţie 100% funcţionale, fără perturbări în lanţul de distribuţie şi disponibilizări. Efectele îmbunătăţirii generale a pieţei aluminiului ne-au ajutat să raportăm rezultate mai bune, dar acestea au fost parţial diminuate de evoluţia anormală a pieţei de energie, caracterizată printr-o creştere fără precedent a preţurilor şi din cauza presiunii mari pentru decarbonizarea energiei în Europa şi România. În aceste circumstanţe, am implementat mai multe măsuri pentru a atenua această situaţie neobişnuită şi am continuat planul de investiţii în proiecte de eficienta energetică, menţinându-ne totodată poziţionarea pentru a câştiga autonomie şi din perspectiva energetică”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană, dar compania are exporturi şi în SUA şi Asia.

  • Marii consumatori de energie au primit un sprijin de peste 130 de milioane de euro de la stat pentru plata facturilor

Ministerul Energiei a plătit peste 130 milioane de euro marilor consumatori de energie, sumă aferentă anului trecut în cadrul schemei de ajutor de stat pentru plata facturilor, potrivit unui comunicat al ministerului la începutul lunii.

“Vom trece iarna cu bine. Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-şi putea susţine activitatea. Aşa cum am mai spus, prin acest ajutor financiar susţinem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajaţi direct şi pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajaţi. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Aş vrea să reamintesc că nu oferim sprijin doar marilor consumatori de energie. De compensare beneficiază şi IMM-urile, dar şi consumatorii casnici, măsurile fiind prevăzute în Legea nr. 259/2021. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru a prelungi schema de ajutor de stat prevăzută prin OUG nr. 81 pentru a-i susţine în continuare pe energointensivi”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Suma plătită în anul 2021 sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020 este de 637,6 milioane lei, echivalentul a 131,8 milioane de euro la cursul mediu de referinţă pentru anul 2020 de 4,8371 lei/euro.

Numărul total al societăţilor care au beneficiat de ajutorul de stat conform OUG nr. 81/2019 este de 33, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăţi cu răspundere limitată şi 21 societăţi pe acţiuni.

View Comments

Articole recente

SUA: Stellantis şi Samsung SDI investesc 2,5 miliarde dolari într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice

Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis au anunţat…

34 de minute ago

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…

2 ore ago

SUA: Biden îndeamnă la a “înfrunta lobby-ul armelor”

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat marţi un apel la a "înfrunta lobby-ul…

3 ore ago

SUA elimină excepţia privind plata datoriilor Rusiei în dolari (oficial)

Statele Unite au decis să pună capăt, cu începere de la ora 00:01 miercuri, ora…

3 ore ago

Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va…

3 ore ago

Judecătoarea Corina Corbu – singurul candidat înscris pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi

Judecătoarea Corina-Alina Corbu, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), este singurul…

12 ore ago