International

Slovacia: Premierul Fico sugerează că el ar dori ieşirea ţării sale din NATO

Slovacia ar putea beneficia în urma unei politici de neutralitate, a apreciat marţi premierul slovac Robert Fico, aducând în discuţie pentru prima dată oportunitatea apartenenţei ţării sale la NATO, înaintea unui summit la care liderii ţărilor membre ale acestei alianţe sunt aşteptaţi să convină asupra unei creşteri a cheltuielilor pentru înarmare pe care susţinătorii acestui demers le justifică prin descurajarea Rusiei.

“Dacă mă întrebaţi pe mine, vă spun că în aceste vremuri de înarmare fără sens, când companiile producătoare de armament îşi freacă mâinile de bucurie (…), neutralitatea ar fi foarte benefică pentru Slovacia”, a spus Fico la o conferinţă de presă online, potrivit Reuters. “Din nefericire însă, decizia nu se află în mâinile mele”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Aceste comentarii ale sale, considerate de partidul liberal de opoziţie Slovacia Progresistă “absurde, iresponsabile şi periculoase” şi dezaprobate inclusiv de preşedintele Peter Pellegrini care-i este aliat, nu au nicio implicaţie asupra apartenenţei Slovaciei la NATO, dar se adaugă altor declaraţii critice faţă de Occident ale lui Robert Fico, un politician social-democrat de orientare conservatoare, apropiat de premierul ungar Viktor Orban.

Preşedintele Pellegrini a estimat de partea sa că o eventuală neutralitate ar fi pentru Slovacia mai costisitoare decât rămânerea în NATO, chiar şi în condiţiile creşterii bugetelor apărării propuse de secretarul general al acestei alianţe, Mark Rutte. Acesta din urmă le-a cerut liderilor statelor membre să accepte la summitul lor din 24-25 iunie o creştere a bugetelor alocate strict apărării la 3,5% din PIB, plus alocarea a încă 1,5% din PIB pentru investiţii în sectoare conexe, precum infrastructura. Preşedintele american Donald Trump doreşte ca ţările NATO să-şi crească bugetele militare la 5% din PIB, mult peste actualul angajament de 2% din PIB.

“A fi o ţară neutră nu înseamnă că eşti o ţară prietenă cu toată lumea şi că nimeni nu-ţi poate face rău. Neutralitatea înseamnă că nu faci parte din unele mari instituţii internaţionale, dar trebuie să-ţi garantezi singur totul. Iar atunci s-ar putea să nu ai nevoie de 3,5% (din PIB) cheltuiţi pentru armament, ci probabil de 7,8,10% şi să nu mai poţi gestiona deloc acest lucru”, a argumentat preşedintele Peter Pellegrini. Cât despre această creştere a bugetelor apărării care va fi discutată la summitul NATO, preşedintele slovac a estimat că ea ar trebui făcută etapizat în decursul a zece ani.

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

21 de minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

37 de minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More