O piaţă de capital puternică asigură o creştere economică susţinută pe termen lung, spune Sorin-Valeriu Naş, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul
de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), la Forumul Pietei de Capital, organizat de Financialintelligence.ro.
Domnia sa a explicat: “Din acest punct de vedere, MMACA a încheiat un protocol de colaborare cu BVB, în toamna anului trecut, al cărui scop principal este de a veni cu soluţii de susţinere a pieţei de capital din România şi de a oferi posibilitatea antreprenorilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii să ia la cunoştinţă despre oportunităţile de finanţare oferite de piaţa de capital.
Am demarat, în baza acestui protocol, o serie de nouă workshopuri în principalele oraşe din ţara, workshopurile sunt educative, iar la acestea venim în întâmpinarea antreprenorilor care pot afla direct de la reprezentanţii BVB şi ai Ministerului despre modalităţile prin care îşi pot finanţa şi dezvolta afacerile.
Am început cu primul workshop la Cluj Napoca, întrucât este unul din principalele oraşe cu activitate pe piaţa de capital şi este şi oraşul meu de baştină.
Am continuat cu Ploieşti, în martie, în aprilie – la Braşov, în mai – la Iaşi, în iunie – la Constanţa. Urmează săptămâna viitoare la Craiova, la Târgu Mureş – luna viitoare, în noiembrie la Timişoara şi încheiem acest an în luna decembrie la Bucureşti.
Vrem să trecem anul viitor la alt nivel, mai ales că am înţeles că vom avea şi un anunţ privind posibilitatea apropiată de trecere a BVB la piaţă emergentă.
Acest potenţial statut este foarte important pentru că dă o credibilitate în plus investitorilor instituţionali globali pentru a investi în piaţa de capital din România.
Pe de altă parte, factorul politic va trebui să îşi asume acest statut şi să se implice activ prin măsuri fiscale şi nu numai, prin asigurarea lichidităţii, prin înfiinţarea unor fonduri suverane de investiţii, despre care se tot discută, şi pot să vă spun că sunt în analiză. Ceea ce se află acum în analiză este modalitatea de înfiinţare a acestor fonduri.
Trebuie să fie cel puţin două fonduri pentru că, dacă vor avea investiţii în energie, ştim cu toţii că trebuie separată proprietatea din companiile de producţie de energie de cele de distribuţie (n.r. unbundling).
Factorul politic trebuie să se implice activ, indiferent de culoarea politică, şi dacă sunt la putere sau în opoziţie (…).
Trebuie să venim cu soluţii pentru asigurarea lichidităţii, pentru creşterea numărului investitorilor individuali şi aici fac un apel şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a veni cu soluţii de relaxare si simplificare a documentelor necesare activităţii pe piaţa de capital, pentru că trebuie să creştem din nou numărul intermediarilor pe piaţa de capital, pentru că a scăzut drastic în ultimii ani. Au rămas vreo 25-26 de intermediari şi noi trebuie să asigurăm toate condiţiile pentru a certifica investitorilor că au protecţia pe care o doresc pe piaţa de capital şi că pot să îşi investească rapid şi prietenos banii şi totodată să asigurăm şi transferul sumelor de bani deţinute de către persoanele fizice către companiile care au nevoie de aceste investiţii.
Astfel vom asigura şi creştere susţinută pe termen lung”.