International

S&P a lăsat nemodificat ratingul Italiei, dar a revizuit perspectiva la ”negativă”

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a decis, vineri, să menţină neschimbat ratingul de ţară al Italiei, dar a revizuit perspectiva la ”negativă” de la ”stabilă”, apreciind că planurile bugetare ale noului Guvern de la Roma afectează perspectiva de creştere şi datoria Italiei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia S&P de a menţine ratingul Italiei la “BBB”, cu două trepte deasupra nivelului junk, este o veste bună pentru Guvernul de la Roma care este într-o dispută cu Comisia Europeană pe tema proiectului său de buget pe 2019 şi care săptămâna trecută a primit o lovitură de la o altă mare agenţie de rating, Moody’s, care a retrogradat Italia până la o treaptă deasupra nivelului junk.

Chiar dacă nu a retrogradat ratingul Italiei, S&P a criticat autorităţile de la Roma, subliniind că anul următor deficitul fiscal va depăşi ţinta autorităţilor, iar datoria publică nu va coborî, aşa cum preconizează autorităţile.

“Politicile economice şi fiscale ale Guvernului Italiei afectează perspectivele de creştere economică ale ţării, un motor important al traiectoriei raportului datorie guvernamentală-PIB. În opinia noastră, caracteristicile politicilor economice şi fiscale ale Guvernului au erodat încrederea investitorilor, acest lucru fiind reflectat de creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale” a apreciat S&P, atrăgând totodată atenţia asupra posibilelor probleme cu care se vor confrunta băncile italiene, care deţin pachete mari de obligaţiuni guvernamentale.

Comisia Europeană a respins marţi proiectul de buget pentru 2019 prezentat de autorităţile italiene astfel că Roma are la dispoziţie trei săptămâni pentru a prezenta un nou proiect revizuit. Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern.

S&P prognozează că în 2019 deficitul bugetar al Italiei va urca până la 2,7% din PIB, iar datoria publică a Italiei, care anul trecut se situa la 131,2% din PIB, va rămâne stabilă în următorii trei ani. De asemenea, agenţia de evaluare susţine că prognozele de creştere economică ale autorităţilor italiene, care mizează pe un avans de 1,5% în acest an şi unul de 1,6% în 2020, sunt “foarte optimiste” şi a subliniat că propriile sale estimări de creştere au fost revizuite până la 1,1% de la 1,4% atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte a salutat decizia S&P de a nu modifica ratingul de ţară ca fiind una corectă având în vedere soliditatea economică a Italiei. În schimb, vicepremierul Matteo Salvini a pus sub semnul îndoielii credibilitatea agenţiilor de rating care nu au sesizat criza financiară şi totodată a spus că Guvernul de la Roma nu îşi va modifica proiectul de buget pe 2019.

Articole recente

SIF Banat Crișana a cerut convocarea AGA SIF Hoteluri pentru reducerea capitalului social și distribuire de cash către acționari

SIF Banat Crișana a cerut convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIF Hoteluri (CAOR), pentru…

26 de minute ago

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu…

50 de minute ago

Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatarul pentru tancuri Ghepard

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi…

o oră ago

Directorul CIA: Prietenia ruso-chineză nu este necondiţionată; următoarele şase luni sunt critice pentru Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care…

o oră ago

Norvegia: Poliţia interzice arderea Coranului după ce Turcia l-a convocat pe ambasadorul norvegian

Poliţia norvegiană a interzis joi un protest planificat anti-islam, inclusiv arderea unei copii a Coranului,…

13 ore ago