În SUA, directorii executivi ai Meta, TikTok, X, Snap și Discord au depus mărturie în fața senatorilor, fiind chemați să spună ce fac pentru a proteja copiii de răul online.
32% din părinții cu copiii între 5 și 10 ani afirmă că fiul/fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat, potrivit celui mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024.
Cifrele sunt îngrijorătoare, în condițiile în care educația este la un nivel precar în România.
Un specialist Tik Tok ne-a declarat: “Tik Tok a luat o amploare foarte mare în România, iar copiii petrec mult timp pe această aplicație. 1,1 milioane de copii din România au cont de Tik Tok, iar tineri între 12 și 16 ani petrec 6-8 ore zilnic pe Tik Tok. 70% dintre ei intră pe aplicație și după miezul nopții. Din 10 postări pe Tik Tok, o mare parte fac trimitere către Only Fans sau au limbaj suburban.
Ianuarie a fost o lună record de utilizatori după 12 noaptea, peste 4 milioane de români au intrat în aplicație la acea oră, mulți dintre ei fiind minori.
De asemenea, pe Tik Tok a mai apărut fenomenul “cerșitului de bani” în live. Practic, oamenii cer diverse cadouri virtuale (inimioare, trandafiri, mașini), care se transformă ulterior în bani. Din aceste sume, o parte revine Tik Tok. Pot să vă spun că 1,2 milioane de oameni fac live pe Tik Tok, adică 8% din populația României, și cer bani pe această rețea de socializare. În acest fel, copiii nu mai sunt stimulați să termine școala pentru că e mai ușor să faci bani cerând pe Tik-Tok. Statul ar trebui să facă ceva, pentru că fenomenul ia o amploare din ce în ce mai mare”.
La 1 ianuarie 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care aveau domiciliul în România era de 3,89 milioane.
- Cercetare Salvați Copiii: 34% dintre adolescenții de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi
O treime dintre adolescenţii de 16 – 17 ani (34%) petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, fiind online între 4 şi 6 ore pe zi, iar 14% depăşesc acest prag, relevă cercetarea sociologică “Internetul în familie”, lansată de organizaţia “Salvaţi Copiii”. Studiul a fost făcut în luna ianuarie în rândul a 1866 de părinţi care au copii sub 18 ani.
Potrivit studiului, vizionarea de conţinut video de către copii şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi: “Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (…) Adolescenţii de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 – 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi”.
Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală. De asemenea, 59% dintre părinţi se tem că ar putea fi victime copiii lor ale infracţiunilor pe Internet.
Prin comparație cu percepția părinților asupra comportamentului online al copiilor, ancheta derulată în 2023 de Salvați Copiii printre copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, arată că:
- Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;
- Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator;
- Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți /deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban;
- 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet.
“În lumea digitală de astăzi, siguranţa copiilor noştri pe Internet este o responsabilitate comună. Este esenţial ca autorităţile să ne ofere sprijinul necesar, părinţii să fie bine informaţi şi să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al “Salvaţi Copiii.
Organizaţia “Salvaţi Copiii” pune la dispoziţia părinţilor ghidul “Copilul tău este în siguranţă pe Internet?”, creat pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor.
Prezent la eveniment, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan – Gruia Ivan, a evidenţiat că principalii responsabili pentru modul în care tinerii şi copiii folosesc reţele sunt părinţii şi, apoi, profesorii: “Dacă, ca şi părinte, nu vezi că încerci să vorbeşti cu copilul tău şi el stă doar cu capul în telefon, o zi, două, un an, doi, trei, cred că ar trebui să faci ceva, iar, din păcate, sunt convins că foarte mulţi părinţi nu ştiu ce anume să facă şi de asta mă bucur că ‘Salvaţi Copiii’ şi viziunea doamnei Alexandrescu şi a echipei domniei sale este una foarte pragmatică, pentru că vine cu un ghid care nu învinovăţeşte pe cineva, care nu caută vinovaţi, ci caută soluţii, fiindcă asta ne interesează pe toţi. Eu cred că pentru a avea succes, dincolo de reglementări legislative foarte stricte, dincolo de cadrul legal, avem nevoie şi de un parteneriat solid cu societatea civilă, cu şcolile, cu profesorii, pentru a găsi acel soft power care le explică oamenilor, foarte simplu, ce ar trebui să facă şi copiilor, dar, în acelaşi timp, şi părinţii lor”.
Specialistul Erik Urban a informat că la nivelul Biroului Federal de Investigaţii – FBI există o unitate la nivel central care vizează exploatarea copilului. El a precizat că unităţile din Statele Unite au o cooperare foarte bună cu Poliţia din România şi DIICOT.
“Una dintre ameninţările importante pe care le vedem este ceea ce se numeşte ‘sextorsion’, adică copiilor li se cere să trimită conţinut cu material sexual, iar apoi sunt şantajaţi cerându-li-se fie bani, fie conţinut cu conotaţie sexuală şi mai explicită. Am fost surprins să văd cât de multe softwear-uri şi cât de multe aplicaţii sunt pe Internet”, a transmis specialistul FBI.
Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual.
- Audieri în Congresul SUA privind riscurile internetului
Directorii executivi ai Meta, TikTok, Snap, Discord și X, fostul Twitter, au depus mărturie recent în fața Comisiei juridice a Senatului SUA, fiind chemați să spună ce fac pentru a proteja copiii de răul online. Audierea a devenit a inclus scuze din partea a doi directori executivi, întrebări dure din partea senatorilor și reacții din partea familiilor din sală, afectate de internet.
Senatorul Josh Hawley i-a cerut liderului Facebook și CEO-ului Meta Mark Zuckerberg să-și ceară scuze familiilor tinerilor americani care au fost răniți sau au murit prin sinucidere după exploatarea sexuală online a copiilor pe rețelele sociale.
Audierea a venit ca parte a eforturilor unor membri ai Congresului de a adopta legi mai dure care reglementează industria tehnologiei. Majoritatea site-urilor de social media sunt încă guvernate de o lege din 1996 care a oferit o protecție generală companiilor de tehnologie împotriva proceselor legate de conținutul postat pe site-urile lor.
Senatorii SUA au acuzat rețelele sociale că dăunează sănătății mintale a copiilor, spunând că nu numai că „au contribuit la această criză, ci sunt responsabile pentru multe dintre pericolele cu care se confruntă copiii noștri online”.
De asemenea, senatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care copiii sunt exploatați online. „Sextorționiștii”, de exemplu, îi conving pe copii să trimită imagini compromițătoare– uneori pretinzând că au o relație romantică – și apoi îi șantajează amenințând că vor face imaginile publice dacă nu oferă conținut sau bani. Acest lucru poate distruge viețile oamenilor și îi expune riscului de depresie și sinucidere.
„Aveți sânge pe mâini”, a spus senatorul republican din Carolina de Sud Lindsey Graham șefilor rețelelor de socializare.
- Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului
În luna ianuarie, Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a spus la Interviurile Digi24.ro că există dovezi clare că aplicația Tik Tok folosește datele într-un mod negativ și nu recomandă instalarea acesteia.
“Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului”, a mai spus acesta. Pavel Popescu a explicat că în cazul în care există postări care afectează securitatea și siguranța cetățenilor, acestea produc un efect un cascadă.
„Avem nevoie de curaj si mai mult decât orice argument tehnic, vă spun ca tată, că platformele sociale s-au transformat într-o mare de content aproape imposibil de manageriat. Și nu doar Tik Tok-ul. În condițiile în care eu ca tată îmi deschid o aplicatie, în condițiile în care eu nu am o lege, știu că este în discuție cea cu privire la consimțământ și salut această initiațivă legislativă a fostei mele colege Nicoleta Pauliuc, trebuie să ai o vârstă în condițiile în care contentul arată cum arată, adică un copil care are dexteritatea de a face absolut orice pe internet are parte de content sexual foarte explicit pe orice platformă, nu mai vorbesc de limbajul explicit”, a mai spus Pavel Popescu.
La rândul său, fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman a scris: “Cu doar câteva zile în urmă, miercuri, 17 ianuarie, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a afirmat că TikTok reprezintă o problemă pentru securitatea națională a României și Europei și ar trebui interzis. Aceeași recomandare fusese făcută în 2023 de către serviciile de informații românești și de către Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Ca răspuns, ambasada Chinei și reprezentanți ai companiei TikTok au cerut o întâlnire de urgență cu guvernul român.
România a eșuat în implementarea acestor recomandări de securitate națională. Pavel Popescu atribuie acest lucru lipsei de voință politică și curajului. Are dreptate, sau putem spune că este mai mult decât atât. (…) NATO și SUA consideră România și Polonia drept cei doi aliați cei mai apropiați care apără flancul estic al Europei. Guvernul român ar trebui să-și amintească acest lucru și să acționeze în consecință”.