International

Spionaj cibernetic: China oferă recompense pentru capturarea unor “agenţi” americani

China a anunţat marţi că oferă “recompense” pentru capturarea a trei presupuşi “agenţi secreţi” ai Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, suspectaţi că au comis atacuri cibernetice împotriva Jocurilor Asiatice de Iarnă din februarie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia Naţională de Securitate, unul dintre principalele servicii de informaţii din Statele Unite, este specializată în interceptare şi spionaj cibernetic.

Autorităţile chineze nu au făcut nicio legătură cu războiul taxelor vamale lansat de preşedintele american Donald Trump împotriva Chinei, dar acest anunţ survine într-un moment de tensiuni ridicate între Beijing şi Washington pe această temă.

Poliţia din Harbin (nord-estul Chinei) a transmis marţi într-un comunicat că a emis notificări de căutare împotriva a trei “agenţi secreţi” ai NSA.

Aceste persoane, identificate drept “Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling şi Stephen W. Johnson”, sunt acuzate că au efectuat atacuri cibernetice împotriva Jocurilor Asiatice de Iarnă, desfăşurate la Harbin în luna februarie.

Autorităţile chineze au declarat la începutul lunii aprilie că au înregistrat peste 270.000 de atacuri cibernetice din străinătate împotriva sistemelor evenimentului sportiv.

O investigaţie a dezvăluit că atacurile cibernetice ale NSA din SUA au vizat în principal “sisteme informatice cruciale” ale Jocurilor Asiatice de iarnă, legate de înscrieri, gestionarea sosirilor şi plecărilor şi înregistrarea competiţiilor, a relatat marţi agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Aceste sisteme “conţineau date sensibile despre participanţi” şi “NSA căuta în mod clar să fure datele private ale sportivilor”, a subliniat agenţia.

Poliţia din Harbin spune că oferă “recompense” pentru cei care furnizează “piste utile” sau “contribuie la capturarea suspecţilor”.

Conform comunicatului, presupuşii agenţi ai NSA au vizat şi companii chineze, inclusiv gigantul chinez privat de telecomunicaţii Huawei, care este supus sancţiunilor SUA din 2019 în numele securităţii naţionale.

Statele Unite şi China se acuză reciproc în mod regulat de spionaj.

În cele mai grave cazuri, cei condamnaţi pentru spionaj în China pot fi condamnaţi la moarte sau închisoare pe viaţă.

Un fost inginer chinez a fost condamnat la moarte pentru că a transmis informaţii clasificate unei agenţii de informaţii străine, a transmis agenţia de securitate naţională a Chinei în martie.

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

15 minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

59 de minute ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

o oră ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More