Categories: International

Sri Lanka: Premierul preia Ministerul Finanţelor, crucial pentru a scoate ţara din grava criză economică

Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a preluat miercuri Ministerul Finanţelor, un minister crucial pentru a scoate această ţară din cea mai gravă criză economică din istoria sa, informează AFP, potrivit Agerpres.

Biroul preşedintelui Gotabaya Rajapaska a anunţat că Wickremesinghe a depus jurământul în calitate de ministru al finanţelor, la două săptămâni după ce a fost invitat să formeze un “guvern de uniune” în urma demisiei predecesorului său Mahinda Rajapaksa.

Această numire pune capăt celor două săptămâni de discordie între partenerii coaliţiei pentru acest post hotărâtor pentru negocierile dintre Sri Lanka şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea unui eventual plan de salvare, potrivit unor surse politice.

“Partidul preşedintelui vroia portofoliul Finanţelor, însă premierul (Wickremesinghe) a insistat să-l păstreze pentru a scoate ţara din haosul economic”, a declarat pentru AFP un responsabil politic implicat în proces.

Din lipsă de valută, statul insular nu îşi poate plăti datoria externă de 51 de miliarde de dolari şi nu îşi mai poate finanţa importurile.

Sri Lanka, ţară cu 22 milioane de locuitori, suferă de luni de zile de penurii de carburant, de produse alimentare şi medicamente şi se confruntă cu lungi pene de curent zilnic şi cu recorduri de inflaţie.

Noul premier, Ranil Wickremesinghe, care a preluat conducerea guvernului pe 12 mai, a îndemnat săptămâna trecută populaţia să “suporte cu răbdare următoarele luni”. “Ele vor fi cele mai grele din viaţa noastră”, a atenţionat el.

Predecesorul său, Mahinda Rajapaksa, fratele preşedintelui srilankez Gotabaya Rajapaksa, a fost constrâns să demisioneze pe 9 mai, după ciocniri sângeroase care s-au soldat cu cel puţin nouă morţi şi peste 200 de răniţi.

Articole recente

Ciucă: Decizia SUA privind finanţarea pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România confirmă soliditatea parteneriatului strategic

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari…

1 minut ago

Iohannis: Asigurarea securităţii energetice – obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind finanţarea cu 14 milioane…

4 minute ago

Ucraina: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva “oricărei tentative” de soluţie negociată “acum”

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de…

5 ore ago

Compania Austrian Airlines a anulat zeci de zboruri din cauza contaminărilor cu COVID-19 în rândul personalului său

Compania aeriană austriacă Austrian Airlines a fost nevoită să anuleze sâmbătă 52 din cele 360…

7 ore ago

Summitul G7: Biden îi mulţumeşte lui Scholz pentru ‘leadership’ în criza legată de Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru "leadership-ul" său asupra răspunsului…

7 ore ago