Categories: International

Sri Lanka suspendă unilateral plățile datoriei externe, susține că are nevoie de bani pentru lucruri esențiale

Banca centrală din Sri Lanka a declarat marți că a devenit „provocator și imposibil” să ramburseze datoria externă, în vreme ce încearcă să-și folosească rezervele de valută în scădere pentru a importa produse esențiale precum combustibil, potrivit Reuters.

Rezervele națiunii insulare au scăzut cu mai mult de două treimi în ultimii doi ani, deoarece reducerile de taxe și pandemia de COVID-19 au afectat grav economia sa dependentă de turism și au expus cheltuielile guvernamentale alimentate de datorii.

Protestele de stradă împotriva penuriei de combustibil, energie electrică, alimente și medicamente durează de mai bine de o lună.

„Trebuie să ne concentrăm asupra importurilor esențiale și să nu ne facem griji cu privire la serviciul datoriei externe”, a declarat reporterilor guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe. „S-a ajuns la un punct în care efectuarea plăților datoriilor este o provocare, imposibilă”.

Weerasinghe a spus că suspendarea plății va avea loc până când țara va ajunge la un acord cu creditorii și cu sprijinul unui program de împrumuturi cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Sri Lanka începe luni discuții formale cu creditorul global pentru împrumuturi de urgență.

Țara are plăți externe datorate de aproximativ 4 miliarde de dolari în acest an, inclusiv o obligațiune suverană internațională de 1 miliard de dolari scadentă în iulie. Două plăți cu cupoane sunt scadente luni.

“Este un default implicit. Acest lucru a fost inevitabil”, a declarat Murtaza Jafferjee, directorul executiv al J.B Securities, adăugând: „Acesta este un lucru pozitiv pentru economie, deoarece folosim resurse valutare limitate pentru a ne achita datoria atunci când nu ne puteam permite. Acest lucru va elibera fonduri pentru propriii noștri cetățeni”.

Strategul senior al BlueBay Asset Management pentru piețele emergente, Timothy Ash, a declarat că „singura surpriză este că administrației din Colombo i-a trebuit atât de mult să se împace cu realitatea de pe teren”.

„Este logic să declarăm un moratoriu la plăți până când ei vor pune la punct un program cu FMI și vor conveni condițiile cu deținătorii de obligațiuni”, a spus el.

Articole recente

Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia…

3 minute ago

Mediul de afaceri din România este consternat de rezultatul votului din 8 decembrie în ce privește aderarea României la Schengen (CDR)

Mediul de afaceri din România reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este consternat de…

12 minute ago

Economistul Ciprian Dascălu: Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%

Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%, iar inflaţia s-ar putea situa la…

12 minute ago

Bittnet Group preia 70% din pachetul de acțiuni al Dataware Consulting SRL (Dataware)

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori…

13 minute ago

CE: Obiectivele pentru 2030 privind reducerea la zero a poluării sunt realizabile, dar necesită acţiuni mai ferme

Politicile Uniunii Europene au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide,…

16 minute ago

Ciucă: În funcţie de realizări vom decide dacă îl mai sprijinim sau nu pe primarul Capitalei în Consiliul General

Organizaţia Bucureşti a PNL va trebui să gândească, până la sfârşitul lunii ianuarie, un plan…

29 de minute ago