Energie

Reuters: Statele estice se opun utilizării veniturilor din certificatele de poluare pentru rambursarea datoriilor COVID

Ţările UE din Europa de Est au respins utilizarea veniturilor din sistemul european de comercializare a cotelor de emisii (ETS) pentru a creşte bugetul comunitar, în contextul în care liderii UE s-au reunit vineri pentru a discuta cum vor plăti pentru relansarea economiei după pandemia de coronavirus, susţine Reuters.

Cei 27 de lideri naționali ai UE discută astăzi prin videoconferinţă despre un pachet de stimulare fără precedent, bazat pe o propunere a executivului blocului de a strânge 750 de miliarde de euro pentru un fond de recuperare, care ar duce următorul buget al UE  la  1,1 trilioane de euro.

Dacă va fi aprobat, planul ar trebui să stabilească şi modul de rambursare a datoriilor, Comisia Europeană propunând strângerea de noi fonduri UE pentru a realiza acest lucru, inclusiv utilizarea sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS) pentru a acumula 10 miliarde de euro.

Această propunere s-a confruntat cu opoziție din partea statelor est-europene care doresc să păstreze veniturile generate de sistemul ETS. Polonia, Republica Cehă, Lituania, Estonia și Bulgaria sunt împotriva acestei idei, au spus surse diplomatice ale UE, citate de Reuters.

“Extinderea veniturilor generate de ETS este inacceptabilă pentru noi deoarece ne-ar costa prea mult”, a spus un diplomat european de rang înalt din una din ţările estice.

Sistemul european de comercializare a cotelor de emisii (ETS) pune un preţ pe poluare pentru că forţează centralele electrice şi uzinele să cumpere certificate cu care să îşi acopere emisiile poluante. Veniturile realizate din vânzarea de certificate de poluare, care în 2019 s-au ridicat la 14,6 miliarde euro, merg în prezent spre bugetele naţionale.

Comisia Europeană a propus ca, începând din 2021, ţările membre să păstreze aceleaşi venituri realizate de sistemul ETS ca şi în ultimii ani, dar veniturile suplimentare, ce vor apărea ca urmare a extinderii sistemului ETS şi la industria de shipping, să meargă la bugetul UE.

Un alt diplomat european din Europa de Est a apreciat că utilizarea veniturilor din sistemul ETS ar pune o povară disproporţionată asupra statelor membre sărace.

Acest lucru trasează o linie de luptă între est și colegii lor occidentali, cum ar fi Franța și Luxemburgul, care sunt în favoarea ideii.

Susţinătorii ideii utilizării veniturilor din sistemul ETS subliniază că această propunere, alături de ideea Comisiei de a taxa plasticul nereciclabil pentru a aduce noi venituri la bugetul UE, ar putea fi implementate mai rapid decât alte propuneri, precum taxa impusă companiilor digitale şi introducerea unei taxe pe CO2 la produsele importate în UE.

Lupta cu privire la veniturile din certificatele de poluare reflectă o diviziune mai amplă între statele occidentale, precum Germania, Franţa şi Olanda, care vor să pună la punct o revenire economică “verde” din pandemie, în timp ce ţările din est sunt preocupate de obiectivele costisitoare în domeniul climei.

“Refuzăm să punem Pactul Verde deasupra revenirii”, a declarat un oficial guvernamental dintr-o ţară estică, referindu-se la principalul program al UE destinat reducerii emisiilor poluante la zero până în 2050. “Nu există un Pact Verde fără o revenire”, a adăugat oficialul citat de Reuters.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

8 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

8 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

8 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

8 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

8 ore ago