Marea Britanie și alte țări europene importante cu granițe maritime la Marea Nordului au semnat marți un acord de colaborare pentru a proteja infrastructura subacvatică, inclusiv de posibile atacuri rusești, potrivit Reuters.
Cele șase țări implicate – Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Norvegia și Țările de Jos – au semnat o declarație comună despre care au spus că le va permite să schimbe informații.
Amenințările la adresa cablurilor și conductelor submarine au devenit un punct central de securitate pentru țările vest-europene în urma exploziilor din septembrie 2022 de pe conductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaze din Rusia către Germania peste Marea Baltică.
În mai 2023, NATO a declarat că Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru că sprijină Ucraina, în timp ce riscurile de securitate globală au crescut și mai mult după războiul din Gaza.
„Marea Nordului este puterea care conduce ambițiile Europei privind energia regenerabilă și zero, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent. Așadar, este esențial să îi protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”, a spus Andrew Bowie, ministrul britanic pentru energie nucleară și regenerabile.
„Consolidarea legăturilor cu vecinii noștri cheie din nordul Europei, așa cum le avem astăzi, va face exact acest lucru, asigurându-ne că infrastructura este rezistentă împotriva celor care ar putea încerca să o amenințe sau să o perturbe”, a adăugat el.