Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) a dispus vineri dimineață ca cei trei operatori care asigură transportul public să ia toate măsurile necesare pentru preluarea fluxurilor de călători prin transportul de suprafață, ca urmare a protestului spontan organizat de lucrătorii de la Metroul bucureștean.
Măsura este determinată de greva spontană a sindicatului de la metrou care a blocat circulaţia trenurilor.
Tot vineri dimineață, TPBI a dispus ca autobuzele să își reia circulația pe anumite tronsoane de pe calea de rulare a tramvaielor liniilor 1/10, 21, 19 și 46, pentru creșterea vitezei pe fluxul de transport public de călători, ca urmare a protestului spontan al lucrătorilor de la Metroul bucureștean. Aplicarea acestei măsuri a fost devansată cu o zi, fiind programaată să intre în vigoare de sâmbătă, 27 martie, 2021.
Astfel, Societatea de Transport București – STB SA a mărit la maximum posibil parcul de vehicule, în special pe liniile care funcționează pe trasee care asigură transportul între stațiile de metrou, chemând la lucru chiar și angajații de la domiciliu.
TPBI monitorizează fluxurile de călători și va dispune măsuri suplimentare, în funcție de fluctuații.
Asociația are ca scop planificarea strategică, monitorizarea și avizarea activităților privind autorizarea, organizarea, gestionarea și controlul funcționării serviciilor publice de transport de călători în regiunea București-Ilfov pentru transportul cu autobuze, troleibuze, tramvaie și alte mijloace de transport public de călători.
Circulaţia trenurilor de metrou este blocată vineri dimineaţa de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.
Protestul vine la numai o zi după ce Metrorex a anunţat că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale din incinta staţiilor de metrou că, până la data de 2 aprilie, aceste spaţii trebuie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran.
Compania sublinia că derularea în continuare a activităţilor din spaţiile comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului “periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora”. Potrivit Metrorex, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie.
În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au transmis, potrivit Agerpres, că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.
Potrivit sursei citate, director general al Metrorex, care “a fost “paraşutat” politic, “poate nu a luat la cunoştinţă aceste aspecte, dar îi cerem să nu mai vină cu asemenea “dovezi de credinţă” faţă de cei ce l-au numit şi ar trebui să comunice ministerului şi cetăţenilor că, prin proiectul de buget pe care doreşte să îl impună ca semn de “loialitate”, va închide Magistrala 5, deşi anul trecut era un eveniment important pentru Guvernul României, iar prin concedierea masivă a mecanicilor de tren se va bloca activitatea Magistralei 2.
“Deja, de mâine, 26.03.2021, zece trenuri nu vor mai ieşi în circulaţie din lipsă de personal calificat. Grija faţă de siguranţa circulaţiei şi de obţinerea fondurilor necesare bunei funcţionări trebuie să primeze în activitatea directorului general, nu grija faţă de cei ce l-au numit în funcţie”, au precizat sindicaliştii.