Potrivit Axios, trimisul lui Trump a declarat republicanilor din Senat că SUA sunt îngrijorate că apărarea aeriană a Israelului ar putea fi copleșită de un atac de represalii cu sute de rachete balistice.
Trimisul special al președintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat republicanilor din Senat că, dacă Israelul va ataca instalațiile nucleare iraniene, răspunsul Republicii Iraniene ar putea duce la un eveniment cu victime în masă, potrivit unui raport publicat joi, citat de Times of Israel.
Potrivit site-ului de știri Axios, care a citat un oficial american și o sursă cu cunoștințe directe, Witkoff a declarat săptămâna trecută, într-o ședință cu ușile închise, că loviturile militare israeliene sunt luate în considerare dacă negocierile pentru ajungerea la un acord nuclear eșuează.
Witkoff este așteptat duminică în Oman pentru ultima rundă de negocieri ale SUA cu Iranul în vederea ajungerii la un acord privind programul nuclear al Republicii Islamice.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că un atac israelian asupra Iranului „pare a fi ceva ce s-ar putea foarte bine întâmpla”, deși a cerut Israelului să nu facă acest lucru, deoarece „suntem destul de aproape de un acord destul de bun”.
Axios a raportat că Witkoff a ridicat subiectul capacităților rachetelor balistice ale Iranului în timpul întâlnirii și a afirmat că SUA sunt îngrijorate că apărarea aeriană a Israelului ar putea fi copleșită de un atac cu sute de rachete.
În octombrie 2024, Iranul a lansat sute de rachete balistice asupra Israelului, deși o mare parte a atacului a fost zădărnicită de apărarea aeriană israeliană, cu ajutorul aliaților regionali și al SUA. Un atac similar, din aprilie 2024, care a utilizat drone și rachete, a fost, de asemenea, în mare parte zădărnicit.
Axios a raportat, citând un oficial american, că de la atacul din octombrie, Iranul a intensificat producția de rachete balistice la aproximativ 50 pe lună. Obiectivul Republicii Islamice este de a produce mai multe rachete decât are Israelul interceptori, a spus oficialul.
În ultimele zile au circulat zvonuri că Israelul se pregătește să lanseze un atac semnificativ împotriva Iranului în zilele următoare, chiar dacă negocierile dintre SUA și Iran vor continua în acest weekend.
Deși joi Trump s-a arătat optimist cu privire la negocieri, cu doar o zi înainte, președintele american a declarat că este „mai puțin încrezător în acest sens”.
Pe fondul temerilor crescânde de escaladare, Comandamentul Frontului Intern al IDF a declarat joi seara că nu au fost modificate instrucțiunile pentru civili.
„În urma zvonurilor din mass-media și de pe rețelele [sociale], Comandamentul Frontului Intern dorește să clarifice că nu există nicio modificare a instrucțiunilor pentru public”, a declarat IDF.
Ambasadorul SUA în Israel, Mike Huckabee, a subliniat joi că nu crede că Israelul va ataca Iranul fără undă verde din partea Statelor Unite.
Potrivit rapoartelor mass-media ebraice de marți, Trump i-a spus premierului Benjamin Netanyahu într-o convorbire telefonică cu o zi înainte că un atac asupra Iranului trebuie „scos de pe masa negocierilor pentru moment”, întrucât SUA continuă să urmărească negocierile diplomatice.
Canalul de știri Channel 12 a raportat că Netanyahu nu a primit un răspuns clar din partea lui Trump cu privire la faptul dacă SUA vor da undă verde Israelului să acționeze singur împotriva Iranului sau dacă Washingtonul va dori să participe la un atac sau să-l conducă.
Cu toate acestea, miercuri, SUA au început evacuarea unei părți a personalului din ambasada sa din Irak și au autorizat plecarea personalului neesențial și a membrilor familiilor acestora din Bahrain și Kuweit, oferindu-le posibilitatea de a alege dacă doresc să părăsească țara.