International

Știam că în 2011 Putin va ataca Ucraina, spune Bill Clinton (The Guardian)

  • Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA și Europa ar fi trebuit să fie mai pregătite pentru invazia din 2014

Vladimir Putin i-a spus lui Bill Clinton, fostul preşedinte SUA, cu trei ani înainte de atacul său din 2014 asupra Ucrainei, că nu susţine Memorandumul de la Budapesta care garantează integritatea teritorială a țării, potrivit fostului președinte american.

Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA și aliații săi europeni ar fi trebuit să fie mai pregătiți pentru atacul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a atacat Donbasul, scrie The Guardian.

Clinton a spus că a discutat cu președintele rus la Forumul Economic Mondial din 2011 de la Davos, unde Putin a adus în discuție problema memorandumului, în baza căruia Ucraina, Belarus și Kazahstan au convenit în 1994 să renunțe la arsenalul nuclear pe care l-au moștenit pe teritoriul lor de la Uniunea Sovietică, în schimbul asigurărilor că suveranitatea lor va fi respectată „în interiorul granițelor existente”.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat de Boris Elțin în numele Rusiei, de  Clinton pentru SUA și de John Major în numele Marii Britanii, acționând ca a treia națiune garantă.

„Putin mi-a spus în 2011, cu trei ani înainte de a lua Crimeea, că nu este de acord cu acordul pe care l-am încheiat cu Boris Elțin, potrivit căruia se va respecta teritoriul Ucrainei dacă se va renunța la armele nucleare”, a declarat Bill Clinton joi, în cadrul unei discuţii publice la 92nd Street Y, un centru cultural şi comunitar evreiesc din New York.

“Putin mi-a spus: Ştiu că Boris a fost de acord să meargă pe mâna ta, a lui John Major şi a NATO, dar nu a reuşit să treacă de Dumă (parlamentul rus). Avem şi noi naţionaliştii noştri extremişti. Nu sunt de acord (cu înţelegerea), nu o susţin şi nu sunt legat de ea”, a relatat Bill Clinton. “Am ştiut din acea zi că era doar o chestiune de timp”, a adăugat fostul preşedinte american, referindu-se la lansarea unui atac din partea lui Putin.

Liderul rus a lansat deja o invazie în Cecenia în 1999 și în Georgia în 2008.

După capturarea Crimeei în 2014, Putin a susținut că Rusia nu a fost legată de Memorandumul de la Budapesta, deoarece revoluția Maidan și schimbarea guvernului de la Kiev la începutul aceluiași an au însemnat că Ucraina a devenit un stat diferit. „În ceea ce privește acest stat, nu am semnat niciun document obligatoriu”, a spus el.

Cu toate acestea, conversaţia sa cu Clinton sugerează că Putin era de fapt decis să nu mai respecte acordul deja cu ani înainte de revolta din Piaţa Maidan.

Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, a declarat că remarcile din 2011 ale lui Putin către Clinton nu erau cunoscute în rândul membrilor administraţiei Obama, dar a adăugat că a presupus că fostul preşedinte trebuie să-i fi spus soţiei sale, Hillary, care era secretar de stat.

Fried, acum membru al Consiliului Atlantic, a declarat că Putin a amenințat integritatea teritorială ucraineană cu trei ani înainte de întâlnirea de la Davos cu Clinton, la o reuniune a consiliului NATO-Rusia din aprilie 2008, în timpul administrației Bush. Putin a declarat că atunci când Crimeea a fost transferată de la Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă către Republica Socialistă Sovietică Ucraineană, în 1954, “nu au fost respectate toate procedurile legale”.

Fried a spus: „Am fost prezent, stând lângă consilierul polonez pentru securitate națională de atunci, Mariusz Handzlik. Ne-am ridicat amândoi alarmați și ne-am întors unul către celălalt, spunând: „Tocmai ați auzit ce am auzit eu?”

„Din acel moment, am crezut că Putin se va întoarce împotriva Ucrainei și le-am spus acest lucru lui Condi Rice și Steve Hadley”, a adăugat el, referindu-se la secretarul de stat, respectiv consilierul pentru securitate națională din administrația Bush.

“Guvernul american a fost surprins de operaţiunea din Crimeea, dar nu ar fi trebuit să fie, având în vedere avertismentele”, a punctat Fried.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

10 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

10 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

10 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

10 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

10 ore ago