Categories: Fără categorie

SUA: Administraţia Biden îl păstrează pe negociatorul pentru Afganistan numit de Donald Trump

Emisarul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, numit de fostul preşedinte Donald Trump, va rămâne în funcţie şi în noua administraţie Biden, care şi-a reafirmat miercuri intenţia de a re-examina acordul istoric încheiat cu talibanii în urmă cu aproape un an, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“I-am cerut să continue activitatea crucială pe care a început-o”, a declarat noul secretar de stat american Antony Blinken în prima sa conferinţă de presă.

Zalmay Khalilzad, născut în Afganistan, a fost ambasador al SUA la ONU, în Irak şi în Afganistan în timpul administraţiei preşedintelui republican George W. Bush.

Acest diplomat experimentat a fost numit de fostul preşedinte Donald Trump pentru a-l ajuta să îşi ţină o promisiune de campanie: aceea de a pune capăt celui mai lung război al SUA.

La nouăsprezece ani de la debutul intervenţiei americane în Afganistan în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, Zalmay Khalilzad a ajuns, după câteva luni de negocieri, la un acord cu talibanii, care a fost semnat în Qatar pe 29 februarie anul trecut. Reuşita sa a fost, în general, lăudată de diplomaţi şi specialişti în acest conflict.

Conform acordului, insurgenţii se angajează să nu mai permită organizaţiilor ‘teroriste’ precum Al-Qaida să opereze din teritoriile pe care le controlează şi să negocieze direct pentru prima dată cu guvernul de la Kabul în speranţa realizării păcii.

În schimb, armata americană trebuie să se retragă complet din Afganistan până la mijlocul anului 2021.

Până la încheierea mandatului lui Donald Trump, Statele Unite au continuat să se retragă într-un ritm alert, chiar dacă negocierile inter-afgane trenează şi încă domneşte violenţa.

Secretarul de stat american Antony Blinken a amintit că mai multe părţi ale acordului cu talibanii nu au fost făcute publice.

‘Trebuie să înţelegem exact ce este în acordurile care au fost încheiate între SUA şi talibani pentru a avea o înţelegere deplină a angajamentelor asumate de talibani, precum şi a angajamentelor pe care ni le-am luat noi’, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane.

La fel ca Donald Trump, Joe Biden s-a declarat în favoarea încetării acestui război şi a retragerii soldaţilor americani, dar a spus în repetate rânduri că vrea să menţină o mică forţă antiteroristă, ceea ce riscă să fie perceput de talibani ca o nerespectare a acordului.

Geanina Voda

Geanina Vodă - membru fondator FinancialIntelligence.ro Geanina Vodă, membru fondator FinancialIntelligence.ro, a fost director de calitate la cotidianul “Bursa", având o experienţă de circa 20 de ani în cadrul societății. Pe parcursul carierei profesionale, Geanina Vodă a parcurs treptele ierarhice, de la preluarea anunțurilor de mică publicitate până la conducerea executivă a societății. Geanina Voda a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret în anul 2004, iar în anul 2009 a obținut diploma de master în Managementul Calității din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Articole recente

Afacerile producătorului de medicamente Zentiva au urcat în 2020 cu 8%, la 602,32 milioane lei

Producătorul de medicamente Zentiva a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 602,32 milioane…

2 ore ago

Platforma de vaccinare anti-COVID: Maraton de înscrieri pentru imunizare

Peste 18.000 de persoane s-au programat sâmbătă, în medie, pe oră, pe platforma de vaccinare…

2 ore ago

Buget2021 – Parlament/Turcan: Subvenţia de la bugetul de stat la bugetul de pensii e de aproximativ 18 miliarde de lei (video)

Bugetul de pensii primeşte o subvenţie de aproximativ 18 miliarde de lei de la bugetul…

2 ore ago

Austria şi Danemarca vor să coopereze cu Israel în cercetarea şi producerea de vaccinuri

Austria şi Danemarca vor să construiască o relaţie strânsă cu Israel în ce priveşte cercetarea…

2 ore ago

Gorbaciov consideră că Putin şi Biden trebuie să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus,…

2 ore ago