SUA anunţă că vor riposta după un atac cibernetic atribuit Iranului împotriva Albaniei

SUA vor ”lua măsuri suplimentare pentru ca Iranul să dea socoteală” după un atac cibernetic împotriva Albaniei, ţară aliată Washingtonului, a anunţat miercuri Casa Albă într-un comunicat virulent, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“SUA condamnă sever atacul cibernetic al Iranului împotriva aliatului nostru din NATO, Albania”, afirmă purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitate naţională Adrienne Watson într-un comunicat.

După mai multe săptămâni de anchetă în Albania, în urma atacurilor cibernetice masive din 15 iulie, americanii “au ajuns la concluzia că guvernul iranian a comis acest atac cibernetic inconştient şi iresponsabil şi că este responsabil pentru operaţiunile de piratare şi pentru scurgerile de date care au urmat”.

Acest atac “creează un precedent îngrijorător”, potrivit purtătoarei de cuvânt, care, a adăugat: “Comportamentul Iranului încalcă regulile care guvernează acţiunile unui stat responsabil în spaţiul cibernetic pe timp de pace”.

La rândul său, Tirana a rupt miercuri relaţiile cu Iranul şi ambasada iraniană din capitala ţării a primit o notificare oficială care solicită ca întregul său personal diplomatic, tehnic, administrativ şi de securitate să părăsească teritoriul său în termen de 24 de ore.

Albania s-a orientat cu hotărâre spre Occident după deceniile de izolare sub regimul comunist al lui Enver Hoxha.

Mica ţară din Balcani, care a aderat la NATO în 2009 şi care a început negocierile de aderare la UE, nu este la prima sa criză cu Iranul.

Reacţia dură a SUA intervine în contextul în care negocierile pentru salvarea acordului nuclear din 2015 bat pasul pe loc.

Washingtonul a diminuat speranţele unei încheieri rapide a discuţiilor calificând recent drept “neconstructiv” răspunsul Teheranului la un text pus la punct de Uniunea Europeană, coordonatoarea convorbirilor.

Negocierile vizează resuscitarea acordului încheiat cu Iranul de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Regatul Unit, China şi Rusia), plus Germania. Fostul preşedinte american Donald Trump a scos SUA din acord în 2018.

Articole recente

NATO2022Bucureşti/ Aurescu: România, rol strategic; lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră

Bucureştiul va fi în aceste zile capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, ceea ce demonstrează rolul…

1 minut ago

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande a vândut un teren de 10.377 metri pătraţi pentru un miliard de dolari

China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a anunţat luni că a vândut…

7 minute ago

Rezident Eforie Nord: Au început rezervările pentru vacanța 2023 pe litoralul românesc, cu tarife de la 40 de lei/noapte

Oferta de vacanțe la mare vara viitoare, cu cazare în apartamente de închiriat în regim…

9 minute ago

DNA a trimis în judecată conducerea Fundației pentru Tineret a municipiului București, care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de…

o oră ago

Fondul European de Investiții (FEI): Aproape 20 de aplicații primite pentru cele 400 mil. EUR alocate prin PNRR fondurilor de private-equity

În cadrul întâlnirii anuale a Asociației de Private Equity și Venture Capital din România (ROPEA),…

o oră ago

Moneycorp Business Outlook: Firmele românești trebuie să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar, în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare tind să se accentueze

Recentele fluctuaţii semnificative ale cursului dolarului, împreună cu evoluţia randamentelor bondurilor, anunţă o perioadă plină…

o oră ago