SUA, discuții cu Qatar privind furnizarea de gaz natural lichefiat (LNG) către Europa

  • Surse spun că mișcarea SUA vine după ce Rusia, cel mai mare furnizor de energie al UE, a adunat trupe la granița cu Ucraina.

Oficialii americani au purtat discuții cu Qatar referitoare la furnizarea de gaz natural lichefiat (LNG) țărilor europene, în cazul în care o invazie rusă a Ucrainei duce la penurie pe continent, potrivit presei internaţionale.

Două persoane apropiate de această problemă au declarat pentru Bloomberg că președintele Joe Biden plănuiește să-i ceară emirului statului din Golf, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, să viziteze Casa Albă, posibil chiar la sfârșitul acestei luni. Se pare că întâlnirea dintre Biden și Sheikh Tamim se pregăteşte de ceva timp.

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregătește pentru posibilitatea unui nou asalt militar asupra țării pe care a invadat-o parțial în 2014, în timp ce Moscova neagă că intenționează să atace Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze, iar sancțiunile SUA pentru orice conflict ar putea perturba această aprovizionare. Orice întrerupere a aprovizionării cu gaz a Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului.

Discuțiile Departamentului de Stat cu firmele energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetică Amos Hochstein, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA pentru agenția de presă Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului. „Statele Unite au promis că vor sprijini Europa în cazul în care există un deficit de energie din cauza conflictului sau a sancțiunilor”, a declarat o altă sursă agenției.

„Amos merge la marile companii producătoare de GNL și la țări precum Qatar pentru a vedea dacă pot ajuta Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la Hochstein. Autoritățile din Qatar nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Desfășurarea Rusiei la graniță

Moscova a alarmat Occidentul prin acumularea de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, ca urmare a confiscării Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014 și a sprijinirii separatiștilor care luptă împotriva trupelor de la Kiev în estul Ucrainei.

Biden i-a spus anterior președintelui rus Vladimir Putin că o nouă mișcare a Rusiei asupra Ucrainei ar atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa. Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul pământ după cum îi place.

Între timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit vineri la Geneva, în ceea ce primul a numit un „moment critic” al crizei. Înalții diplomați au spus că sunt deschiși la dialog ulterior, după ce discuțiile nu au dat niciun semn de îmbunătăţire.

Statele membre UE achiziționează aproximativ 40% din gaze din Rusia, iar cea mai mare parte trece prin Ucraina.

Qatar este unul dintre cei mai mari producători de GNL, cea mai mare parte a combustibilului fiind vândută țărilor din Asia de Est.

View Comments

Articole recente

Nicuşor Dan: Conturile Primăriei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă miercuri că au fost deblocate conturile municipalităţii. "Conturile…

4 ore ago

Virgil Marius METEA, numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz

Virgil Marius METEA a fost numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz. Un comunicat…

4 ore ago

Grupul francez Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din…

4 ore ago

Chimcomplex majorează din luna iunie salariile angajaţilor cu 24,5%

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță majorarea…

4 ore ago

Mercedes-Benz spune adio cutiilor de viteze manuale din 2023

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să…

4 ore ago

Dacă Rusia învinge Ucraina, ”Slovacia este următoarea”, consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos,…

4 ore ago