Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAceastă imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies arată uzina de îmbogățire a combustibilului din Fordow, situată în centrul Iranului, la 14 iunie 2025. Maxar, via CNN
SUA este singura țară care deține tipul de bombă necesar pentru a lovi instalația nucleară subterană Fordow din Iran, a declarat ambasadorul Israelului în SUA, Yechiel Leiter, într-un interviu acordat luni postului Merit TV, potrivit CNN.
Uzina Fordow este îngropată adânc în munții din apropierea orașului Qom, în nordul Iranului, și găzduiește centrifuge avansate utilizate pentru îmbogățirea uraniului până la grade ridicate de puritate. Adâncimea exactă a acesteia nu este cunoscută public, dar unele estimări o situează la 80-90 de metri adâncime.
„Pentru ca Fordow să poată fi distrusă de o bombă aruncată din cer, singura țară din lume care dispune de o astfel de bombă este Statele Unite. Și aceasta este o decizie pe care Statele Unite trebuie să o ia, indiferent dacă aleg sau nu să urmeze această cale”, a declarat Leiter.
El a adăugat însă că aceasta nu este singura opțiune: „Există și alte modalități de a rezolva problema Fordow.”
El a părut, de asemenea, să avertizeze asupra unei operațiuni militare care ar urma să lovească puternic Iranul la sfârșitul acestei săptămâni.
„Când se va liniști, veți avea parte de câteva surprize joi seara și vineri, care vor face operațiunea cu pagere să pară aproape simplă”, a spus el. El se referea la atacul pe care Israelul l-a lansat în Liban în septembrie, care a vizat pagere și walkie-talkie utilizate de membrii grupării militante Hezbollah, susținută de Iran.
Explozibilii ascunși în dispozitive au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv copii, și au rănit aproape 3.000, mulți dintre ei civili.
Președintele SUA decide zilele acestea dacă va intra în conflict cu Iranul pentru a bombarda instalația de îmbogățire a uraniului de la Fordow, potrivit The New York Times.
Instalația poate fi atinsă numai cu ajutorul celei mai mari bombe „bunker buster” a SUA, Massive Ordnance Penetrator, folosind bombardiere americane B-2, potrivit The Times. „Dacă decide să meargă mai departe, Statele Unite vor deveni participante directe într-un nou conflict în Orientul Mijlociu, angajându-se într-un război cu Iranul exact de tipul celui pe care domnul Trump a jurat, în două campanii electorale, că îl va evita”, scriu reporterii David E Sanger și Jonathan Swan.
Al Jazeera spune că articolul NYT este etichetat ca „analiză” în loc de știre și nu citează nicio sursă pentru afirmația că un astfel de atac este luat în considerare.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More