Marfuri

SUA, Germania, Italia, Franța, Rusia, China – țările cu cele mai mari rezerve de aur din lume

Băncile centrale din întreaga lume au fost cumpărători avizi de aur, în ultimul deceniu, potrivit zerohedge.com, care arată că SUA, Germania, Italia, Franța, Rusia și China sunt țările cu cele mai mari rezerve de aur din lume.

Achizițiile de aur de anul trecut sunt cele mai mari din 1971, când președintele Nixon a pus capăt convertibilității dolarului în aur, ceea ce a dus rapid la devalorizarea dolarului american.

Nu toate bancile centrale au urmat această tendință. Venezuela, care se află în plin colaps economic, a vândut 25 de tone de aur în 2018, în încercarea de a-și rambursa datoriile. Dar Venezuela este o excepție. Alte bănci centrale au fost dornice să-și mărească rezervele de aur pentru a se proteja de incertitudinile economice. Aurul deținut de băncile centrale este la un nivel maxim al ultimilor 50 de ani.

Zerohedge prezintă topul deținătorilor de aur:

  1. Statele Unite

Fed deține cea mai mare cantitate de aur față de orice altă bancă centrală, respectiv 8133,5 tone. Aceasta reprezintă 75,2% din rezervele sale valutare. Rezervele Federale nu au fost la fel de active în cumpărarea de aur precum alte țări, în efortul de a preveni devalorizarea dolarului.

  1. Germania

Banca centrală a Germaniei a fost ocupată cu repatrierea a 674 tone de aur de la Banque de France și de la Federal Reserve Bank. În timpul Războiului Rece, Germania a fost nevoită să își păstreze aurul în alte țări. Acum, Deutsche Bundesbank își repatriază aurul. Această mișcare este așteptată să fie finalizată până în 2020. Germania deține în prezent 3.370,0 tone de aur, care reprezintă peste 70% din rezervele sale valutare.

  1. Italia 

Italia intenționează să dețină la 2,451,8 tone de aur. Banca Italiei consideră aurul o investiție sigură în perioadele de turbulențe economice și o protecție împotriva volatilității dolarului american. Aurul reprezintă 67,9% din rezervele valutare ale Italiei.

  1. Franța

Franța a încetat treptat să își mai vândă din rezervele de aur, în efortul de a-și menține cele 2.436 de tone de aur pe care le are în prezent. Acestea reprezintă peste 60% din rezervele valutare ale țării. Marine Le Pen, liderul Partidului Frontului Național, a pledat pentru înghețarea vânzării de aur, precum și pentru repatrierea aurului francez care este în prezent depozitat în țări străine.

  1. Rusia

Banca Centrală a Rusiei a devenit al cincilea cel mai mare titular de rezerve de aur, depășind China, în 2017, pe fondul tensiunilor comerciale dintre SUA și Rusia. Acum doi ani, Rusia a cumpărat 224 de tone de aur și a vândut o mare parte din titlurile Trezoreriei Statelor Unite. Această mișcare este văzută ca un efort de slăbire a rolului dolarului american de monedă de rezervă globală. În prezent, Rusia deține 2,119.2 tone de aur în rezerve. Întrucât SUA a aplicat sancțiuni economice împotriva Rusiei, banca sa centrală a acumulat aur ca protecție împotriva înghețării activelor sale. În 2018, a cumpărat 8,8 milioane uncii de aur.

  1. China

China deține în prezent 1.864,3 tone de aur în rezervă, o cantitate redusă, printre țările deținătoare de aur, însă au existat numeroase rapoarte potrivit cărora țara nu a înregistrat o parte din achizițiile de aur. În orice caz, China își extinde lent rezervele și este, de asemenea, cel mai important producător de aur din lume.

Băncile centrale globale dețin acum cea mai mare parte din aurul mondial, aproximativ 33.800 de tone. Aurul a reprezentat un instrument critic de diversificare, de protecție împotriva inflației sau garanție pentru împrumuturi.

Băncile centrale din Austria și Elveția au indicat, de asemenea, că apreciază că aurul reprezintă o rezervă esențială pentru urgențe viitoare. Banca centrală poloneză a exprimat faptul că rezervele sale de aur permit diversificarea și o mai mare independență, precum și o mai mică dependență de stabilitatea financiară a altor țări.

Suedia, Grecia și Portugalia au împărtășit aceleași păreri.

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

46 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

47 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More