Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzde Andrei Rădulescu
În 2024 ritmul anual de creștere din economia mondială s-a consolidat la un nivel ușor peste pragul de 3%, într-un context dominat de persistența incertitudinilor geo-politice, militare și comerciale.
Se evidențiază însă consolidarea dinamicii anuale a economiei SUA (prima din lume, cu o dimensiune nominală de peste 29,3 mii de miliarde de dolari în trimestrul III 2024) în apropiere de ritmul potențial.
Mai mulți specialiști au caracterizat perioada recentă din economia americană drept una excepțională, date fiind climatul pozitiv din piețele financiare (indicii bursieri din SUA au atins de mai multe zeci de ori niveluri record în 2024) și dinamica anuală a investițiilor productive.
Astfel, potrivit estimărilor Departamentului Comerțului de la Washington (Bureau of Economic Analysis) ritmul anual al investițiilor private a fost superior dinamicii anuale a consumului privat (principala componentă a PIB-ului SUA din perspectiva cererii agregate și, totodată, motorul economiei mondiale) pentru al 16-lea trimestru la rând în trimestrul III 2024. Este cea mai lungă perioadă de la incidența pandemiei coronavirus (cea mai severă criză sanitară pe plan mondial de mai bine de un secol), după cum se poate observa în graficul următor.
Per ansamblu, în perioada ianuarie – septembrie 2024 în SUA investițiile private s-au majorat cu o rată medie anuală de 6,0%, ritm superior celui înregistrat de consumul privat (3,4%), dar și dinamicii anuale a PIB (2,9%).
În acest context, ponderea investițiilor private în PIB-ul SUA s-a apropiat în 2024 de nivelul maxim din perioada de dinainte de incidența Marii Crize Financiare (cea mai severă criză economico-financiară mondială de după Al Doilea Război Mondial), aspect evidențiat în graficul de mai jos.
Climatul investițional pozitiv din SUA din anul 2024 a fost susținut de o serie de factori, printre care se menționează evoluțiile pozitive din piețele financiare, încorporarea progresului tehnologic, atenuarea presiunilor inflaționiste (factor care a determinat Rezerva Federală să inițieze ciclul de scădere a ratei de dobândă de referință, reducând acest indicator cu un punct procentual în acest an), ameliorarea ritmului anual al volumului exporturilor și majorarea volumului cheltuielilor federale cu apărarea.
Astfel, conform datelor Departamentului Comerțului, ritmul anual al exporturilor SUA a fost pozitiv pentru al 14-lea trimestru la rând în T3 2024, accelerând la 4,6%, cea mai bună evoluție din trimestrul I 2023.
De asemenea, dinamica anuală a cheltuielilor federale cu apărarea a fost pozitivă pentru al șaptelea trimestru consecutiv în T3 2024, notându-se o accelerare la 3,9%, maximul din trimestrul III 2023.
Pe de altă parte, atrag atenția cu privire la sustenabilitatea acestor evoluții aparent excepționale din prima economie a lumii în perioada recentă, date fiind deteriorarea din sfera finanțelor publice și nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare din prima economie a lumii.
Spre exemplu, experții Fondului Monetar Internațional previzionează intensificarea raportului deficit bugetar/PIB de la 7,1% în 2023 la 7,6% în 2024 (cel mai ridicat nivel din 2021) și persistența acestui raport peste 6% până la finalul acestui deceniu.
În acest context, ponderea datoriei publice în PIB în SUA ar putea urca de la 118,7% în 2023 la 131,7% în 2029, nivelul maxim din anul pandemic 2020.
Având în vedere aceste evoluții recente și perspective pe termen mediu, implementarea măsurilor semnalate de Președintele ales din SUA în cadrul campaniei electorale ar putea determina o perioadă de supra-încălzire în prima economie a lumii, concomitent cu intensificarea eforturilor de de-dolarizare la nivelul Sudului Global, aspecte care ar putea contribui la ample ajustări pe piețele financiare internaționale și la o recesiune în SUA în 2025, cu ample consecințe în economia mondială, îndeosebi la nivelul economiei Uniunii Europene.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
This website uses cookies.
Read More