International

SUA: Procurorul special cere restabilirea procedurii împotriva lui Trump pentru păstrarea ilegală de documente

Procurorul special Jack Smith a cerut luni unei curţi de apel federale americane să revoce decizia unei judecătoare de primă instanţă anulând acuzaţiile împotriva fostului preşedinte Donald Trump pentru păstrarea ilegală de documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă, notează AFP, potrivit Agerpres.

Chiar dacă curtea de apel îi dă dreptate procurorului, un posibil proces al candidatului republican la alegerile prezidenţiale, după toate probabilităţile, ar putea să nu aibă loc înainte de alegerile din 5 noiembrie.

În argumentele sale scrise, Jack Smith îi reproşează judecătoarei Aileen Cannon din Florida (sud-est) că a fost greşit complet hotărând, pe 15 iulie, că numirea lui ca procuror special în acest caz şi finanţarea activităţii sale încalcă secţiunile Constituţiei care se ocupă de numiri şi cheltuieli.

Prin această decizie, ea s-a “abătut de la jurisprudenţa Curţii Supreme care are autoritate, a interpretat greşit legile autorizând numirea procurorului special şi a ţinut insuficient cont de tradiţia îndelungată a numirilor de procurori speciali de către miniştrii Justiţiei”, a enumerat el.

“Raţionamentul său ar putea compromite funcţionarea stabilită a Ministerului Justiţiei şi ar putea pune sub semnul întrebării sute de numiri în cadrul puterii executive”, inclusiv în Apărare, diplomaţie sau Trezorerie, a adăugat Jack Smith.

Apărarea are acum la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde, apoi procurorul special va avea la dispoziţie trei săptămâni pentru a formula un contraargument.

În acest dosar penal, unul dintre cele patru în care este vizat, Donald Trump este urmărit penal împreună cu doi dintre asistenţii săi personali pentru păstrarea de documente clasificate în reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021. El este acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acestor documente printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind armele nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.

Donald Trump este acuzat şi de încercarea de a distruge probe în acest caz. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la zece ani de închisoare.

Fără a se pronunţa asupra fondului cauzei, judecătoarea Cannon s-a bazat în special pe poziţia exprimată de judecătorul conservator al Curţii Supreme Clarence Thomas în hotărârea fără precedent a celei mai înalte instanţe din ţară, la 1 iulie, recunoscând preşedintelui Statelor Unite o largă imunitate penală. 

Articole recente

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

10 minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More