Categories: International

SUA: Scădere peste aşteptări a inflaţiei în luna iulie, graţie reducerii preţurilor la benzină

Inflaţia în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna iulie, dar rămâne în continuare aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce ar putea conduce Rezerva Federală să majoreze din nou dobânda de referinţă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 8,5% în luna iulie comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut, potrivit cifrelor publicate miercuri de Departamentul Muncii. Economiştii se aşteptau la o inflaţie anuală de 8,7% în luna iulie, după ce în luna iunie preţurile de consum au înregistrat o creştere record de 9,1%.

Comparativ cu luna precedentă, inflaţia a fost nemodificată, ceea ce înseamnă că, împotriva oricăror aşteptări, preţurile de consum nu au suferit modificări, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%, după ce în iunie indicele preţurilor de consum au înregistrat un salt de 1,3%, cea mai importantă creştere din ultimii 17 ani.

Departamentul Muncii a precizat că preţurile la benzină au scăzut cu 7,7% în luna iulie, după un salt de 11,2% în iunie, în timp ce preţurile la utilităţi au scăzut cu 3,6%. În schimb, preţurile la alimente au crescut cu 10,9% în luna iulie, cel mai puternic avans de după 1979.

În pofida acestui declin peste aşteptări al inflaţiei în luna iulie, este puţin probabil ca oficialii Rezervei Federale să îşi schimbe optica, după ce în ultimele luni au adoptat mai multe majorări de dobândă în încercarea de a controla inflaţia. Anterior, Fed a informat că va trebui să vadă mai multe luni de încetinire a ritmului de creştere a preţurilor înainte de a pune frână măsurilor de creştere a costului creditului.

În plus, cele mai noi date cu privire la inflaţie vin după ce săptămâna trecută au fost publicate alte date statistice, conform cărora economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna iulie, ceea ce constituie o dovadă solidă că economia americană nu este încă în recesiune.

Articole recente

Înaintea plafonării preţului ţiţeiului rusesc, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut cu 2,2%

Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie…

8 ore ago

ONU: Atacurile asupra instalaţiilor energetice în Ucraina provoacă noi nevoi umanitare pentru populaţie

Atacurile asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei provoacă "un nou nivel de nevoi" umanitare pentru populaţie,…

8 ore ago

Ungaria: Cozi la benzinării din cauza penuriei de carburant

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul…

8 ore ago

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie, la București, Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022,…

8 ore ago