Administrația Trump a oferit Ucrainei un proiect „îmbunătățit” pentru un acord privind mineralele între cele două țări, după ce președintele Volodymyr Zelensky l-a înfuriat pe președintele Trump prin respingerea ofertei sale inițiale, au declarat pentru Axios un oficial ucrainean, un oficial american și trei surse informate .
Dezacordul cu privire la minerale a contribuit la declanșarea unei crize mai ample în relațiile din această săptămână, Trump denunțându-l pe Zelensky drept un „dictator « care a ales războiul cu Rusia, iar Zelensky acuzându-l pe Trump că înghite “dezinformarea” rusă.
Surse din ambele părți spun acum că o înțelegere pare mai probabilă.
O sursă avizată a declarat că mai mulți consilieri ai lui Zelensky l-au încurajat să semneze propunerea actualizată pentru a evita o nouă ciocnire cu Trump și pentru a-i permite președintelui american să justifice sprijinul SUA pentru Ucraina.
„Au existat îmbunătățiri semnificative în proiectul recent și acesta este în conformitate cu legislația ucraineană”, a declarat sursa.
Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz a declarat joi reporterilor că Zelensky trebuie să „revină la masă” cu privire la problema mineralelor.
“Aceasta este o negociere. Iar într-o negociere, negociezi. Ucraina dorește să negocieze mineralele, așa că vorbim despre asta”, a declarat un oficial al Casei Albe.
Ucraina deține rezerve semnificative de minerale de pământuri rare, esențiale pentru cele mai avansate tehnologii din lume. În total, valoarea mineralelor ar putea ajunge la trilioane de dolari.
Acordul privind mineralele nu este legat în mod explicit de niciun acord care să pună capăt războiului din Ucraina, însă cele două aspecte s-au ciocnit săptămâna aceasta într-o manieră dramatică.
Ideea unui parteneriat economic între Ucraina și SUA a fost evocată inițial în septembrie anul trecut de Zelensky, în timpul unei întâlniri cu Trump la New York.
Săptămâna trecută, cu trei ore înainte ca secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, să sosească la Kiev pentru o întâlnire cu Zelensky, ambasadorul SUA a prezentat un proiect de acord de cooperare privind exploatarea minelor.
Potrivit a două surse care au citit proiectul original, proiectul de acord prevedea că 50% din veniturile rezultate vor fi acordate SUA, că acordul se va afla sub jurisdicția unui tribunal din New York și că acordul va prevala asupra oricăror alte acorduri comerciale ale Ucrainei.
În timpul întâlnirii lor, Bessent i-a spus lui Zelensky că Trump a insistat să îl semneze imediat. Zelensky i-a spus lui Bessent că nu poate semna un acord pe care abia îl primise.
„Scott Bessent chiar a mers acolo și a fost tratat destul de grosolan pentru că, în esență, i-au spus „nu””, a declarat Trump reporterilor miercuri. „S-a întors cu mâna goală. Nu au vrut să semneze documentul”.
Câteva zile mai târziu, când Zelensky s-a întâlnit cu vicepreședintele Vance și cu secretarul de stat Marco Rubio la Munchen, aceștia i-au prezentat un proiect de memorandum de înțelegere mai puțin obligatoriu privind exploatarea minelor, a declarat un oficial ucrainean. Zelensky le-a spus lui Vance și Rubio că nu poate semna deoarece un astfel de acord trebuie să fie aprobat de parlament, conform Constituției ucrainene. „Aceasta a fost o noutate pentru noi pe care echipa lui Zelensky nu ne-a spus-o niciodată înainte de acea întâlnire”, a declarat un oficial al administrației Trump. „Nu părea să fie de bună credință”. Casa Albă și biroul lui Zelensky nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Trump a declarat miercuri seara că încearcă să „resusciteze” acordul privind mineralele.
Un oficial ucrainean, un oficial american și două surse avizate au declarat pentru Axios că în ultimele zile negocierile au continuat, SUA prezentând Ucrainei o versiune actualizată care aborda unele dintre preocupările lui Zelensky.
O altă sursă a declarat că unele articole care i-au îngrijorat pe ucraineni – inclusiv faptul că acordul se afla sub jurisdicția instanței din New York – au fost eliminate.
Zelensky s-a întâlnit joi la Kiev cu emisarul american Keith Kellogg și a discutat despre acordul privind mineralele, situația de pe câmpul de luptă, returnarea prizonierilor de război și garanțiile de securitate pentru Ucraina ca parte a unui viitor acord de pace.
După întâlnire, Zelensky a emis o declarație în care mulțumește SUA pentru asistență și sprijinul bipartizan. “Ucraina este pregătită pentru un acord de investiții și securitate puternic și eficient cu președintele Statelor Unite. Am propus cea mai rapidă și mai constructivă modalitate de a obține rezultate. Echipa noastră este pregătită să lucreze 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a spus el.
Waltz a susținut că Kellogg l-a ajutat pe Zelensky să realizeze că războiul trebuie să înceteze.