International

SUA: Suspiciuni formulate de Trump, la originea procedurii de impeachment solicitate împotriva lui Biden

Acum patru ani, presiunile exercitate de fostul preşedinte Donald Trump asupra Ucrainei pentru a obţine informaţii potenţial compromiţătoare cu privire la rivalul său Joe Biden i-au atras o procedură de impeachment; astăzi, pe baza unor suspiciuni vagi similare, dreapta americană a iniţiat proceduri similare împotriva lui Joe Biden, succesorul lui Donald Trump la Casa Albă, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Cererea de lansare a unei anchete de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) anunţată marţi de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, sortită a priori eşecului în condiţiile în care democraţii sunt majoritari în Senat, vine după acuzaţii repetate din partea lui Donald Trump.

“Republicanii din Congres, care vor să facă bine, îşi petrec timpul vorbind despre o anchetă de destituire împotriva lui Joe Biden-Escrocul”, a deplâns Trump la sfârşitul lunii august pe reţeaua sa Truth Social. ‘Biden este un escroc pur, nu e nevoie de o anchetă îndelungată pentru a dovedi acest lucru, este deja dovedit’, a afirmat el.

Fostul preşedinte ar fi considerat o procedură de demitere împotriva succesorului său drept un răspuns just. “Şi ei au făcut aşa!”, a conchis el, în referire la cele două procese de punere sub acuzare care s-au soldat cu achitarea sa, în 2020 şi 2021, Senatul fiind atunci controlat de republicani.

La 25 iulie 2019, în timpul unei convorbiri telefonice controversate – primul dintr-o serie de apeluri calificate drept “perfecte” de Donald Trump -, el i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski lansarea unei anchete în ţara sa cu privire la Joe Biden, probabilul său adversar în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, şi la grupul ucrainean din sectorul gazelor Burisma.

Suspiciunile sale s-au concentrat asupra Burisma, deoarece fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, se aflase câţiva ani în consiliul de administraţie al grupului – în schimbul unei remuneraţii generoase – în timp ce Joe Biden era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) şi superviza politica SUA în Ucraina, aminteşte AFP.

Donald Trump şi-a trimis încă din 2018 avocatul personal, Rudy Giuliani, în Ucraina pentru a găsi informaţii care să-l compromită pe Joe Biden, eludând-o şi denigrând-o pe ambasadoarea americană la Kiev, Marie Yovanovitch, care în cele din urmă a fost rechemată brusc la Washington în 2019.

Fapt agravant: convorbirea telefonică din 25 iulie 2019 a coincis cu îngheţarea plăţii unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari către Ucraina, ceea ce a conferit cererii preşedintelui republican o posibilă dimensiune de şantaj, scrie AFP.

Pe 24 septembrie 2019, predecesoarea democrată a lui Kevin McCarthy, Nancy Pelosi, a lansat prima procedură de demitere împotriva preşedintelui de atunci.

Dar paralela se termină aici: spre deosebire de discuţia telefonică cu martori dintre Trump şi Zelenski, acţiunile potenţial condamnabile ale lui Hunter Biden, ori ale tatălui său, rămân să fie stabilite.

Parlamentarii conservatori îi reproşează lui Hunter Biden că a încheiat acorduri îndoielnice în Ucraina şi China, profitând de relaţiile şi numele tatălui său.

Ei merg şi mai departe, evocând posibile motive neonorabile pentru presiunea exercitată asupra Kievului de către Joe Biden, în calitate de vicepreşedinte, pentru a obţine demiterea procurorului general Viktor Şokin.

Înlăturarea procurorului, în 2016, a urmat eforturilor coordonate ale Statelor Unite, Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), care l-au acuzat că a acoperit corupţia şi a sabotat reformele guvernamentale.

Într-o scrisoare adresată Departamentului de Stat datată marţi, alesul republican care conduce o comisie de audit în Camera Reprezentanţilor, James Comer, cere diplomaţiei americane o explicaţie cu privire la “schimbarea bruscă de atitudine” a acesteia din 2015 faţă de Şokin şi serviciile sale.

Donald Trump şi aliaţii săi au susţinut adesea, fără a furniza totuşi nicio dovadă sau un motiv plauzibil, că procurorul ucrainean a fost demis din cauza ameninţării pe care ar fi reprezentat-o pentru Hunter Biden.

Fiul preşedintelui este în prezent anchetat pentru evaziune fiscală şi pentru achiziţionarea unei arme de foc în timp ce era dependent de droguri, dar nu a fost urmărit în justiţie pentru activităţile sale în străinătate.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More