Energie

SUA vor permite ca două companii să livreze petrol venezuelean în Europa (Reuters)

Compania petrolieră italiană Eni SpA și cea spaniolă Repsol SA ar putea începe să livreze petrol venezuelen în Europa începând de luna viitoare pentru a compensa țițeiul rusesc, au spus cinci persoane familiare cu chestiunea, potrivit Reuters, reluând astfel schimburile de petrolul contra datorii care au fost oprite în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancţiunile împotriva Venezuelei.  

Volumul de petrol pe care se așteaptă să îl primească Eni și Repsol nu este mare, a spus una dintre persoane, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar unda verde dată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol îngheţate de multă vreme ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al SUA şi-a dat acordul ca cele două companii să reia livrările printr-o scrisoare, au spus sursele, potrivit Reuters. Administraţia preşedintelui american Joe Biden speră că ţiţeiul venezuelean va ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să redirecţioneze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.

Convingerea lui Maduro de a relua discuţiile politice cu opoziţia din Venezuela este un alt scop, au declarat două dintre persoane pentru Reuters.

 

Cele două companii energetice europene, care au asociaţii companii mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de ţiţei în contul datoriilor neplătite şi dividendelor întârziate, au spus sursele. O condiţie cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit ”să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.

Washingtonul crede că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacţii fără numerar, spre deosebire de vânzările curente de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă. China nu a participat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi a continuat să cumpere petrol şi gaze din această ţară, în ciuda apelurilor SUA.

Autorizaţiile au venit luna trecută, dar detaliile şi restricţiile de revânzare nu au fost anunţate anterior. Eni şi Repsol nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Washingtonul nu a acordat alocaţii similare pentru grupul petrolier american Chevron, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) din India şi Maurel & Prom din Franţa, care au făcut lobby către Departamentul de Stat al SUA și Departamentul de Trezorerie al SUA pentru a lua petrol în schimbul unor miliarde de dolari în datorii acumulate de Venezuela.

Toate cele cinci companii petroliere au oprit schimbul de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020, în mijlocul campaniei de ”presiune maximă” a fostului preşedinte american Donald Trump, care a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu a reuşit să-l înlăture pe Maduro.

PDVSA nu a programat ca Eni şi Repsol să preia marfă luna aceasta, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, văzut de Reuters.

Vicepreşedintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe Twitter, luna trecută, că speră că aceste concesii ale SUA ”vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancţiunilor ilegale care ne afectează întregul popor”.

Administrația Biden a purtat discuții la cel mai înalt nivel la Caracas în martie, iar Venezuela a eliberat doi dintre cei 10 cetățeni americani întemnițați și a promis că va relua discuțiile electorale cu opoziția. Maduro nu a convenit încă asupra unei date pentru a reveni la masa negocierilor.

Parlamentarii republicani și unii dintre colegii democrați ai lui Biden, care se opun oricărei atenuări a politicii SUA față de Maduro, au criticat abordarea SUA față de Venezuela ca fiind prea unilaterală.

Washingtonul susține că reducerea sancțiunilor împotriva Venezuelei va fi condiționată de progresul către schimbarea democratică, pe măsură ce Maduro negociază cu opoziția.

Luna trecută, administrația Biden a autorizat Chevron, cea mai mare companie petrolieră americană care încă operează în Venezuela, să discute cu guvernul lui Maduro și PDVSA despre viitoarele operațiuni în Venezuela.

În acea perioadă, Departamentul de Stat al SUA a trimis în secret scrisori către Eni și Repsol, spunând că Washingtonul „nu va obiecta” dacă reia tranzacțiile petrol contra datorii și aduce petrolul în Europa, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Scrisorile au asigurat companiile că nu se vor confrunta cu sancțiuni pentru că au preluat încărcături de petrol venezuelene pentru a încasa datoriile în așteptare, au spus două persoane de la Washington.

Solicitarea lui Chevron către Trezoreria SUA de a-și extinde operațiunile în Venezuela a venit în momentul în care Departamentul de Stat a emis scrisorile către Eni și Repsol. Persoana familiarizată cu problema de la Washington a refuzat să spună dacă cererea lui Chevron a fost luată în considerare.

China a devenit cel mai mare client al petrolului venezuelean, cu până la 70% din livrările lunare destinate rafinăriilor sale.

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

41 de minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

44 de minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

2 ore ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

2 ore ago