Categories: Fără categorie

SUA vor reveni în acordul nuclear după ce Iranul îşi va respecta angajamentele (Antony Blinken)

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite vor reveni în acordul nuclear internaţional cu Iranul numai după ce Teheranul îşi va fi reluat angajamentele la care a renunţat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele Joe Biden ‘a arătat foarte clar că, dacă Iranul îşi îndeplineşte din nou angajamentele’ din acordul semnat în 2015, ‘Statele Unite vor proceda la fel’, a declarat Blinken la Washington în prima sa conferinţă de presă în calitate de şef al diplomaţiei americane.

‘Iranul a încetat să îşi onoreze angajamentele pe mai multe fronturi. Va dura ceva timp dacă va lua această decizie de a reveni pe drumul cel bun şi, de asemenea, va dura până când vom putea evalua dacă îşi îndeplineşte obligaţiile. Suntem departe de aşa ceva, mai mult de atât nu se poate spune’, a afirmat Blinken.

Pe de altă parte, Iranul cere Washingtonului să facă primul pas şi să ridice sancţiunile impuse înainte de orice alt demers al său, ceea ce sugerează perspectiva unor negocieri dificile.

Acordul menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică a fost încheiat în 2015 de marile puteri, inclusiv de SUA, conduse pe atunci de democratul Barack Obama, şi aprobat ulterior de ONU.

În 2018, fostul preşedinte republican Donald Trump a retras SUA din acest acord, considerându-l insuficient dar şi pentru a stopa ‘activităţile destabilizatoare’ ale Iranului în Orientul Mijlociu. În acest proces, el a restabilit şi apoi a înăsprit toate sancţiunile SUA împotriva Iranului, care la rândul său a început să renunţe treptat la respectarea limitelor impuse programului său nuclear.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, care în 2015 deţinea funcţia de vicepreşedinte, a promis să reia dialogul şi să readucă SUA în acord, susţinând că împiedicarea Iranului de a obţine arme nucleare constitue prioritatea numărul unu.

‘Apoi îl vom folosi ca punct de plecare pentru a construi, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, ceea ce noi dorim a fi un acord mai durabil şi mai puternic, pentru a trata alte câteva aspecte care sunt foarte problematice în relaţia cu Iranul’, a mai declarat Antony Blinken.

“Dar suntem departe” de acel moment, a insistat şeful diplomaţiei americane.

Geanina Voda

Geanina Vodă - membru fondator FinancialIntelligence.ro Geanina Vodă, membru fondator FinancialIntelligence.ro, a fost director de calitate la cotidianul “Bursa", având o experienţă de circa 20 de ani în cadrul societății. Pe parcursul carierei profesionale, Geanina Vodă a parcurs treptele ierarhice, de la preluarea anunțurilor de mică publicitate până la conducerea executivă a societății. Geanina Voda a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret în anul 2004, iar în anul 2009 a obținut diploma de master în Managementul Calității din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Articole recente

Afacerile producătorului de medicamente Zentiva au urcat în 2020 cu 8%, la 602,32 milioane lei

Producătorul de medicamente Zentiva a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 602,32 milioane…

2 ore ago

Platforma de vaccinare anti-COVID: Maraton de înscrieri pentru imunizare

Peste 18.000 de persoane s-au programat sâmbătă, în medie, pe oră, pe platforma de vaccinare…

2 ore ago

Buget2021 – Parlament/Turcan: Subvenţia de la bugetul de stat la bugetul de pensii e de aproximativ 18 miliarde de lei (video)

Bugetul de pensii primeşte o subvenţie de aproximativ 18 miliarde de lei de la bugetul…

2 ore ago

Austria şi Danemarca vor să coopereze cu Israel în cercetarea şi producerea de vaccinuri

Austria şi Danemarca vor să construiască o relaţie strânsă cu Israel în ce priveşte cercetarea…

2 ore ago

Gorbaciov consideră că Putin şi Biden trebuie să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus,…

2 ore ago