International

Subevaluarea yuan-ului chinezesc majorează deficitul comercial al zonei euro, arată un studiu german

Companiile europene se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari de pe urma presupusei manipulări a cursului de schimb a yuan-ului chinezesc, arată un studiu publicat miercuri de Institutul economic german (IW), într-un moment în care liderii UE se pregătesc de un summit la Beijing, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cursul de schimb yuan-euro a rămas stabil în ultimii ani, în pofida unei modificări semnificative a relaţiilor de cost între Europa şi China, ceea ce sugerează o posibilă manipulare a monedei chineze de către Banca Centrală, susţine autorul studiului, Juergen Matthes. Potrivit acestuia, preţurile extrem de scăzute fac ca şi mai multe companii să îşi procure produse intermediare din China, ceea ce contribuie la dezindustrializarea continentului european.

“Costurile scăzute în mod artificial în China, graţie subevaluării yuan-ului, sunt pur şi simplu mult prea atractive”, spune Matthes.

Acele companii care nu îşi procură produse intermediare din China vor pierde cote de piaţa în defavoarea rivalilor “care profită la maximum de avantajele de preţ oferite de China”.

Liderii UE vor ajunge joi la Beijing pentru un summit la nivel înalt cu China, în condiţiile în care ambele părţi vor să găsească o soluţie la disputele comerciale, în contextul unor ample incertitudini privind comerţul mondial.

Studiul publicat miercuri de IW vine într-un moment în care companiile europene sunt supuse la presiuni de pe urma exporturilor chineze care au fost redirecţionate dinspre SUA spre Europa precum şi de pe urma aprecierii monedei euro în raport cu dolarul american, din cauza politicilor comerciale ale preşedintelui SUA, Donald Trump, susţin economiştii.

Preţurile la producător în Germania şi zona euro au explodat începând din 2020 din cauza perturbărilor apărute pe lanţurile de aprovizionare şi crizei energetice, în timp ce preţurile în China au crescut foarte puţin. Cu toate acestea, cursul de schimb abia s-a modificat, ceea ce a dus la o apreciere reală a monedei euro în raport cu yuan-ul chinezesc de pese 40% în perioada cuprinsă între începutul lui 2020 şi primăvara lui 2025, precum şi la agravarea deficitului balanţei comerciale a zonei euro pe relaţia cu China, arată studiul IW.

În mod normal, importurile mai mari ale zonei euro ar fi trebuit să ducă la aprecierea yuanului deoarece ar fi stimulat cererea pentru moneda chineză, însă acest lucru nu s-a întâmplat spune Matthes. Potrivit acestuia, comportamentul Băncii Centrale a Chinei este “foarte netransparent”, în condiţiile în care nimeni în afara Chinei nu ştie cum este ajustat cursul de schimb al yuan-ului.

Luna trecută, SUA au avertizat China că, în rândul principalilor parteneri comerciali, se evidenţiază prin “lipsa de transparenţă cu privire la politicile cursului de schimb”. În replică, China a declarat că este angajată să menţină un curs stabil al renminbi şi că nu “recurge la o devalorizare competitivă a monedei naţionale”.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More