Energie

Suedia începe construirea unui sit de stocare a combustibilului nuclear uzat pentru 100.000 de ani

Suedia a început miercuri construcția unei instalații finale de depozitare a combustibilului nuclear uzat, doar al doilea astfel de sit din lume, unde deșeurile puternic radioactive vor fi stocate timp de 100.000 de ani, potrivit Reuters.

Cum să depozitezi deșeurile radioactive mortale până când acestea sunt sigure este o întrebare care a urmărit industria nucleară de când reactoarele comerciale au început să funcționeze în anii 1950.

Finlanda este singura țară care este aproape de finalizarea unui sit de stocare permanentă.

Asociația Nucleară Mondială estimează că, la nivel global, există aproximativ 300.000 de tone de combustibil nuclear uzat care trebuie eliminat. Cea mai mare parte a acestuia este depozitată în iazurile de răcire din apropierea reactoarelor care l-au produs.

În plus față de combustibilul uzat deja produs, o serie de țări din Europa și din întreaga lume intenționează să construiască noi reactoare pentru a furniza electricitate care să alimenteze tranziția de la combustibilii fosili.

Depozitul de la Forsmark, situat la aproximativ 150 de kilometri nord de Stockholm, pe coasta de est a Suediei, va consta în 60 km de tuneluri îngropate la 500 de metri adâncime în rocă veche de 1,9 miliarde de ani.

Acesta va găzdui 12.000 de tone de combustibil nuclear uzat, învelit în capsule de cupru rezistente la coroziune, lungi de 5 metri, care vor fi împachetate în lut și îngropate.

Instalația va primi primele deșeuri la sfârșitul anilor 2030, dar nu va fi finalizată până în jurul anului 2080, când tunelurile vor fi umplute și închise, a declarat compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor (SKB).

Cu toate acestea, procesul ar putea fi în continuare amânat. MKG, o organizație neguvernamentală suedeză care se ocupă de deșeurile nucleare, a depus un apel la o instanță suedeză, solicitând efectuarea unor verificări suplimentare privind siguranța.

Aceasta a declarat că cercetările efectuate de Institutul Regal de Tehnologie din Suedia au arătat că capsulele de cupru s-ar putea coroda și ar putea scurge elemente radioactive în apele subterane.

„Avem timp să așteptăm zece ani pentru a lua o decizie, având în vedere că este vorba de ceva care trebuie să fie sigur timp de 100.000 de ani”, a declarat Linda Birkedal, președintele MKG.

Depozitul Forsmark va costa aproximativ 12 miliarde de coroane (1,08 miliarde de dolari) și va fi plătit de industria nucleară, a declarat SKB.

Depozitul va avea spațiu pentru toate deșeurile produse de centralele nucleare din Suedia.

Cu toate acestea, nu va găzdui combustibil de la viitoarele reactoare. Suedia intenționează să construiască încă 10 reactoare până în 2045.

 

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

20 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

21 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More