Agricultură

Suntem cel mai mare exportator de porumb, boabe de soia și semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și al doilea furnizor de grâu și de orz în spațiul extracomunitar

Este de-a dreptul îngrijorător, este o catastrofă modul în care a înțeles România să facă politici publice în sectorul agroalimentar în ultimii trei ani, a spus, recent, la DIGI 24, Emil Dumitru,  Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), reiterând importanța creșterii industriei de prelucrare a alimentelor în România.

Deficitul de balanță comercială este estimat la aproximativ două miliarde de euro, în comerțul cu alimente și animale vii, România fiind, astfel, net deficitară pe produsele finite din domeniul agroalimentar, potrivit fermierinromania.ro. În acest fel, fondurile publice de care beneficiază fermierii români, pentru creșterea culturilor agricole, susțin industria de procesare sau de creștere a animalelor din statele către care sunt exportate materiile prime.

Exportăm materie primă, produse fără valoare adăugată, și importăm mâncare. Practic, noi exportăm subvenție”, a afirmat Emil Dumitru. 

România este cel mai mare exportator de porumb, boabe de soia și semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și al doilea furnizor de grâu și de orz în spațiul extracomunitar.

Până în data de 19 ianuarie a.c., România a exportat în țări terțe, de la începutul anului comercial 2019/2020 (1 iulie 2019), peste 3 milioane de tone de grâu, dintr-o producție de aproximativ 10 milioane de tone, potrivit datelor monitorizate de Comisia Europeană. Această cantitate a plasat țara noastră pe locul al doilea în UE, după Franța, care a livrat în spațiul extracomunitar 5,3 milioane tone, dintr-o producție record de aproape 40 de milioane de tone, conform fermierinromania.ro.

Suntem a doua țară exportatoare de orz, cu livrări de peste 700.000 tone, dintr-o producție estimată la 1,96 milioane tone. Primul furnizor din UE, Franța, a exportat 1,7 milioane tone, dintr-o producție de 13,7 milioane tone.

România a exportat 1,7 milioane tone de porumb în țări din afara Uniunii Europene, dintr-o producție estimată la 16,8 milioane tone, un volum ce o plasează pe locul întâi în UE, la mare distanță de al doilea furnizor, Bulgaria, care a livrat 476.000 tone în țări terțe. Spre comparație, Franța, al treilea exportator din UE, a furnizat aproximativ 52.000 de tone de porumb în perioada raportată (1 iulie 2019 – 19 ianuarie 2020) dintr-o producție de 12,8 milioane tone.

Un procentaj de aproape 87% din exportul de boabe de soia al Uniunii Europene în țări terțe provine din România, care a livrat 127.000 tone, dintr-un total al vânzărilor UE de 145.000 tone.

Vânzările României de semințe de floarea-soarelui acoperă aproape 56% din exporturile totale ale UE, cu 131.300 tone livrate, din total vânzări ale țărilor membre de 236.000 tone.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

o oră ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

2 ore ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More