Sanatate

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide milioane de oameni și ar putea costa 2 trilioane de dolari pe an până în 2050, arată studiile

Superbacteriile ar putea cauza moartea a milioane de oameni la nivel mondial și ar putea costa economia globală puțin sub 2 trilioane de dolari pe an până în 2050, arată studiile, potrivit The Guardian.

Un studiu finanțat de guvernul britanic arată că, fără acțiuni concertate, creșterea ratelor de rezistență antimicrobiană (AMR) ar putea duce la pierderi anuale globale ale PIB-ului de 1,7 trilioane de dolari în următorul sfert de secol.

Cercetarea, realizată de think-tank-ul Centrului pentru Dezvoltare Globală, a constatat că economiile SUA, Regatul Unit și UE ar fi printre cele mai afectate, ceea ce a dus la acuzații că recentele reduceri drastice ale subventiilor sunt autodistructive.

Joi, guvernul britanic a anunțat că va reduce finanțarea pentru fondul Fleming, care combate AMR în țările cu venituri mici și medii, ca parte a unor reduceri mai ample. Administrația Trump a confirmat reduceri de 9 miliarde de dolari la bugetul său pentru ajutor extern, în timp ce o serie de țări europene au redus, de asemenea, cheltuielile pentru ajutorul extern.

Anthony McDonnell, autorul principal și cercetător în politici publice la Centrul pentru Dezvoltare Globală, a declarat: „Când am efectuat cercetarea noastră privind impactul economic al rezistenței antimicrobiene, s-a anticipat că ratele de rezistență vor continua să urmeze tendințele istorice.

Cu toate acestea, reducerile bruște ale Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare de către SUA, care și-au redus cheltuielile cu ajutoarele cu aproximativ 80%; Regatul Unit, care a anunțat reduceri ale ajutoarelor de la 0,5% la 0,3% din venitul național brut; și reducerile substanțiale de către Franța, Germania și alte țări, ar putea crește ratele de rezistență, în conformitate cu cel mai pesimist scenariu din cercetarea noastră.

Chiar și țările care au reușit să mențină sub control ratele AMR nu își pot permite să fie mulțumite. Dacă programele AMR nu sunt protejate de reducerile ajutoarelor, ratele de rezistență din întreaga lume vor crește probabil într-un ritm similar cu cel al țărilor cele mai afectate.

Acest lucru ar duce la moartea a milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv în națiunile G7.”

„Investițiile în tratamentul infecțiilor bacteriene acum vor salva vieți și vor genera miliarde de dolari în randamente economice pe termen lung.”

Cercetările au calculat povara economică și de sănătate a rezistenței la antibiotice pentru 122 de țări și au prognozat că, în acest scenariu extrem de pesimist, până în 2050, pierderile din PIB în China ar putea ajunge la puțin sub 722 de miliarde de dolari pe an, în SUA la 295,7 miliarde de dolari, în UE la 187 de miliarde de dolari, în Japonia la 65,7 miliarde de dolari și în Regatul Unit la 58,6 miliarde de dolari.

Potrivit Institutului pentru Indicatori și Evaluare a Sănătății (IHME), se așteaptă ca decesele cauzate de rezistența la antibiotice să crească cu 60% până în 2050, 1,34 milioane de persoane din SUA și 184.000 numai în Regatul Unit urmând să moară în fiecare an din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, în timp ce numărul celor care se îmbolnăvesc grav din cauza bacteriilor rezistente la medicamente este, de asemenea, așteptat să crească.

Superbacteriile cresc numărul de internări în spital și duc la spitalizări mai lungi și mai intensive, tratamente de linia a doua mai costisitoare și îngrijiri mai complexe, ceea ce înseamnă că infecțiile rezistente sunt de aproximativ două ori mai scumpe de tratat decât cele pentru care antibioticele sunt eficiente.

Studiul estimează că, la nivel global, costurile de sănătate pentru tratarea AMR ar putea crește cu puțin sub 176 de miliarde de dolari pe an, în timp ce în Regatul Unit acestea ar crește de la 900 de milioane de dolari la 3,7 miliarde de dolari și în SUA de la 15,5 miliarde de dolari la puțin sub 57 de miliarde de dolari.

Ratele mai mari de bacterii rezistente ar reduce, de asemenea, forța de muncă din Regatul Unit, UE și SUA cu 0,8%, 0,6% și, respectiv, 0,4%, a constatat studiul.

Dar dacă țările investesc mai mult în combaterea superbacteriilor – creșterea accesului la antibiotice noi și tratament de înaltă calitate pentru aceste infecții – economia SUA ar crește cu 156,2 miliarde de dolari pe an, iar cea din Regatul Unit cu 12 miliarde de dolari (9,3 miliarde de lire sterline) până în 2050.

Ca răspuns la constatări, Dr. Mohsen Naghavi, profesor de indicatori de sănătate la IHME, a declarat: „Astăzi, amenințarea AMR este în creștere și, fără acțiuni imediate din partea tuturor părților interesate, medicamentele la care avem acces acum ar putea înceta să funcționeze, putând provoca o simplă infecție… „mortală.”

Aceasta ar implica schimbări de politici din partea guvernelor SUA, Europei și Regatului Unit, dezvoltarea de noi medicamente și asigurarea faptului că toată lumea înțelege că antibioticele sunt ineficiente împotriva bacteriilor, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Planul nostru de sănătate pe 10 ani recunoaște rezistența antimicrobiană (AMR) ca o amenințare majoră și se angajează să combată urgent răspândirea acesteia, inclusiv prin noi vaccinuri.

„Am făcut progrese importante – reducând utilizarea antibioticelor în carne și inițiind un model de abonament, primul la nivel mondial, pentru a stimula dezvoltarea de noi tratamente. De asemenea, continuăm să colaborăm îndeaproape cu partenerii internaționali pentru a influența eforturile globale de limitare a răspândirii AMR.”

Articole recente

Trump le-a cerut liderilor thailandez şi cambodgian să agreeze o încetare a focului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…

9 ore ago

Macron consideră că este imperativ să se evite repetarea violenţelor în Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…

9 ore ago

Preşedintele Dan şi cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relaţia bilaterală

Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…

9 ore ago

Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More