Update articol:

Surse: Anchetă a Consiliului Concurenţei legată de evoluţia dobânzilor la lei; descinderi la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul

Logo Consiliul Concurentei
Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar în această dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, potrivit surselor noastre. 
Cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.
Contactaţi de noi, oficialii Consiliului Concurenţei nu au comentat informaţia.

În luna august, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

“Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”, a spus Isărescu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns, în 26 octombrie, la 8,21% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

ROBOR este indicele pe baza căruia se calculează ratele pentru toate creditele cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019.

Surse ne-au declarat că o astfel de anchetă poate fi declanşată în urma unui autodenunţ, a unei sesizări a unui un avertizor de integritate sau dacă există indicii temeinice că există o posibilă înţelegere anticoncunrenţială.

Potrivit lui Florin Dănescu, se creează o percepție când, la televizor, se spune că ROBOR afectează pe toată lumea: ” În realitate, sunt foarte puțini clienți care mai au în contracte în ROBOR, atât de puțin față de percepția care se dă că sunt 20 de milioane de români care sunt afectați de ROBOR.

  • Investigaţie şi în 2008 privind manipularea ROBOR 

Acum câţiva ani, Consiliul Concurenţei a pus la dispoziţia Parlamentului documentele legate de o investigaţie din 2008 privind nivelul ROBOR.

Atunci, Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia fără o concluzie comunicată public, ci cu amendarea a două societăţi, dar pentru fapte conexe, anume refuzul de a furniza informaţii sau furnizarea unor informaţii eronate, incomplete.

„Noi acolo am investigat o săptămână, atât, în legătură cu un comportament în contextul crizei globale, la scurt timp după prăbuşirea unei mari bănci americane, care a dus la crearea de şoc după şoc în toată Europa, iar băncile au trebuit să fie salvate”, a spus la acea vreme Bogdan  Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit acestuia, în acea perioadă, a avut loc o creştere mare a indicelui ROBOR şi s-a pus întrebarea de ce. „A durat cinci zile, până a intervenit BNR şi a plafonat ROBOR. Întrebarea este dacă a crescut din cauza crizei sau băncile au făcut ceva incorect la vremea respectivă. Acele lucruri nu au legătură cu perioada relativ normală de acum. Atunci, ROBOR era de câteva zeci de procente. Economia scăzuse cu 7%, iar în acest moment avem o creştere de 4-5%, deci condiţiile nu sunt deloc comparabile. În orice caz, dacă e de interes ce s-a întâmplat în acea perioadă şi ce desfăşurăm noi, evident că vom colabora şi vom furniza datele”.
Investigaţia de atunci a fost supervizată de Comisia Europeană, care a sancţionat bănci din alte ţări în acea perioadă.