Energie

Surse: Banii din taxa de solidaritate, care vor intra în fondul de Tranziţie Energetică, vor ajuta la plata furnizorilor de energie

  • Surse: “Ministerul Energiei nu poate să aloce bani din alte capitole bugetare, pentru că fondurile sunt alocate altor proiecte”

  • Furnizorii spun că legea privind taxa de solidaritate încă nu a fost promulgată de preşedintele Iohannis, ceea ce va genera mari întârzieri la plată, în condiţiile în care statul are datorii încă din decembrie.

Autorităţile vor folosi banii din taxa de solidaritate ca să plătească furnizorii de energie pentru plafonarea preţurilor, aşa cum spune legea, potrivit surselor noastre. Conform proiectului de OUG, suma totală pe care se aşteaptă autorităţile să o încaseze este de peste 700 milioane de euro.

“Banii din taxa de solidaritate vor merge în Fondul de Tranziţie Energetică, aşa că vor fi bani acolo pentru a achita bani furnizorilor de energie”, ne-au spus sursele.

Conform proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată luni seara pe site-ul Ministerului Finanţelor, se propune ca, în situaţia în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziţie Energetică nu asigură plata integrală a cererilor de decontări de furnizorii de energie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei, să poată aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora.

Referitor la ştirea publicată în această dimineaţă de e-nergia, sursele noastre ne-au spus că observaţiile Ministerului Energiei la OUG privind tăierile – care permite ministerelor de linie, respectiv Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare – s-au referit strict la acest act normativ. “Este normal ca Ministerul Energiei să nu aibă aceşti bani pentru că fondurile sunt folosite pentru alte proiecte”, ne-au declarat sursele, precizând: “Dar vor fi banii din taxa de solidaritate pentru plăţile către furnizorii de energie”.

Furnizorii spun, însă, că legea privind taxa de solidaritate încă nu a fost promulgată de preşedintele Iohannis, ceea ce va genera mari întârzieri la plată, în condiţiile în care statul are datorii încă din decembrie.

La începutul săptămânii, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, a declarat, la dezbaterea “Restructurarea – măsură de prevenire a insolvenţei”, organizată de Financial Intelligence, că Ordonanţa de Urgenţă tăierile, care va intra vineri la aprobare, are două articole care permit ministerelor de linie, respectiv Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare, dar nu este nicio frază care să spună că au fost identificate în execuţia bugetară anumite capitole.

Ea a subliniat că aşteaptă ca autorităţile să spună care este suma estimată a se asigura pentru plata furnizorilor prin cele două măsuri avute în vedere prin Ordonanţa publicată pe site-ul MF.

“Pentru sectorul de energie sunt două articole (…) de azi dimineaţă mă tot gândesc ce doresc dânşii prin aceste două articole. Sunt două articole care permit ministerelor de linie, care au în atribuţie plăţile pentru compensările din Ordonanţa 27, cu toate modificările, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare.(…) Deci ANRE confirmă cifrele pe documentele depuse de furnizori, transmite datele către Ministerul Energiei, pentru consumatori non casnici, şi Ministerului Muncii, pentru consumatori casnici, Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii, transmit solicitarea de deschidere de plată pentru Ministerul Finanţelor, iar Ministerul Finanţelor răspunde prin Ordonanţa de astăzi: plătiţi din alte capitole bugetare. Acum, de aici fiecare înţelege ce doreşte. Şi dacă ne uităm şi pe Nota de fundamentare şi pe impactul bugetar, eu nu găsesc nicicum o frază în care Ministerul Finanţelor să spună: am identificat în execuţia bugetară a celor două ministere anumite capitole… dar se propune ca soluţie”.

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More