International

Sursele regenerabile vor asigura mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei

Spania este pe cale să devină prima ţară din marile economii europene pentru care sursele regenerabile vor fi responsabile pentru mai mult de jumătate din producţia de electricitate, potrivit unei prognoze realizate de firma de consultanţă Rystad Energy, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ţara mediteraneană îşi va consolida avansul în sectorul energiei verzi, profitând de investiţiile substanţiale pe care le-a făcut în ultimul deceniu. Aceste investiţii au permis o dezvoltare rapidă a capacităţilor eoliene onshore, responsabile acum pentru mai mult de 20% din producţia de electricitate, şi care în ultima perioadă au fost completate şi de dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, susţine firma de consultanţă cu sediul la Oslo.

Avansul regenerabilelor este în linie cu obiectivele stabilite de Guvernul de la Madrid, care vrea să crească ponderea energiei verzi în producţia de electricitate până la 74% în 2030, ceea ce va permit Spaniei să depăşească o medie de 50% încă din acest an, devansând Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

În acelaşi timp, Spania a reuşit să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili. Chiar dacă gazele naturale sunt principala sursă pentru producţia de electricitate, Spania “a făcut progrese remarcabile în eliminarea producţiei de electricitate pe bază de cărbune”, susţine analistul şef de la Rystad, Fabian Ronningen.

Cu toate acestea, producţia de electricitate pe bază de combustibili fosili a crescut în 2022, după decizia Guvernului de la Madrid de a introduce un plafon de preţ pentru gazele naturale folosite la producţia de electricitate. Asta a majorat diferenţialul de costuri cu Franţa, stimulând exporturile de electricitate ale Spaniei spre ţara vecină, care la rândul ei a fost afectată şi de scăderea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Continuarea exporturilor de electricitate spre Franţa “ar putea perturba creşterea” surselor regenerabile în acest an, susţine Fabian Ronningen. Cu toate acestea, tranziţia de la poziţia de importator net de energie la cea de exportator net înseamnă că Spania devine “un jucător cheie pe piaţa globală a energiei”, susţine analistul de la Rystad Energy.

Articole recente

FMI: Sectorul privat trebuie să-şi asume povara investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…

10 ore ago

Impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie – 7,9% din PIB în 2022; numărul de locuri de muncă susținute direct – 64.000 (raport CPAG)

Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…

10 ore ago

Ciolacu: Voi merge înainte în privinţa reglementărilor jocurilor de noroc; nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…

10 ore ago

Alexandru BONEA, Meta Estate Trust: “Dorim să ne mărim activele prin leverage bancar și prin emisiune de obligațiuni”

Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…

12 ore ago

Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte reformei pieţei de electricitate

Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…

13 ore ago