Ungaria a făcut un mare pas înainte în diversificarea alimentării cu energie, a spus Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, marţi, la Budapesta, în discursul său de deschidere a conferinţei internaţionale Budapest Energy Summit, ediţia a 3-a, potrivit MTI.
Potrivit oficialului ungar, aprovizionarea cu energie a fost întotdeauna o chestiune critică în Europa Centrală şi de Est, ţările din regiune au făcut şi fac numeroase eforturi cu scopul de a diversifica sursele alimentării cu energie.
Ministrul ungar a declarat, potrivit MTI, că gazul lichefiat va face parte din mixul
energetic naţional, din ianuarie va fi pus în funcţiune lângă Krk (Croaţia) terminalul capabil să primească gaz lichefiat, Ungaria a rezervând, începând cu 1 ianuarie 2021, o capacitate anuală de 1 miliard mc. Acest lucru a permis semnarea primului contract de aprovizionare cu gaz de lungă durată în afară de sursele ruseşti, cu firma Shell – a precizat, subliniind că gazul lichefiat contribuie în mod semnificativ la siguranţa energetică a ţării, susţine MTI.
Szijjártó a amintit şi evoluţia investiţiei Paks2 în domeniul energiei nucleare, guvernul fiind angajat în favoarea energiei produse cu metode curate, sigure, eficiente şi moderne, scrie MTI. “Guvernul refuză poziţia care discriminează negativ energia nucleară. Fără energie nucleară nu putem realiza obiectivul de
reducere a emisiei de bioxid de carbon” – a afirmat ministrul Péter Szijjártó.
El a menţionat că Ungaria rămâne angajată faţă de obiectivele europene comune, fiind printre cele 21 de ţări ale lumii care au crescut performanţa economică în timp ce, în ultimii 10 ani, şi-a redus emisia de dioxid de carbon.
Péter Szijjártó a spus că un pas înainte a fost făcut şi în aprovizionarea cu energie electrică: “Anul viitor se vor realiza două interconectări cu reţelele de energie electrică din Slovacia şi va începe efectuarea fazei finale la interconectorul dintre Slovenia şi Ungaria. Aceste investiţii vor unifica şi mai mult şi vor face mai eficientă piaţa energiei electrice în această regiune”.
Szijjártó a menţionat de asemenea începerea construcţiei unei conducte de 50 km lungime pe graniţa Ungariei cu Serbia, care va face posibilă racordarea la coridorul de gaz sudic şi prin el accesul la gazul provenit din Azerbaijan, din Asia Centrală, precum şi la gaze lichefiate de provenienţă greacă.