Energie

Szijjarto: Scrisoarea Comisiei Europene referitoare la tranzitul petrolului este scandaloasă și  dovedeşte încă o dată că ucrainenii pot face orice doresc statelor membre ale UE, mai ales dacă sunt state pro-pace şi nu le furnizează arme

Ungaria nu consideră Croaţia o ţară de încredere pentru tranzitul petrolului, iar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a descris vineri drept scandalos răspunsul prin care Comisia Europeană le-a cerut guvernelor ungar şi slovac să importe petrol printr-o conductă croată în locul conductei Drujba pe care Ucraina a blocat-o pentru petrolul furnizat Ungariei şi Slovaciei de compania rusă Lukoil, relatează agenţia MTI, potrivit Agerpres.

Ucraina a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancţiuni şi nu îi mai permite acesteia să livreze petrol prin conducta Drujba, a cărei secţiune sudică traversează teritoriul ucrainean către Ungaria şi Slovacia.

Prin urmare, aceste două ţări afectate au atenţionat Ucraina şi Bruxellesul asupra încălcării de către Kiev a acordului de asociere a Ucrainei la UE, prin care Kievul s-a angajat să nu îngrădească tranzitul produselor energetice, şi au solicitat săptămâna trecută implicarea Comisiei Europene pentru a convinge Ucraina să deblocheze tranzitul petrolului livrat de Lukoil.

În lipsa unei reacţii prompte din partea Bruxellesului, guvernul premierului ungar Viktor Orban a spus că decizia Kievului de a opri aceste livrări de petrol către Ungaria şi Slovacia a fost luată de fapt cu asentimentul sau chiar la cererea Comisiei Europene, având în vedere refuzul acestor state de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

În cele din urmă, Bruxellesul a răspuns joi Ungariei şi Slovaciei, afirmând că nu există “niciun indiciu asupra unui risc imediat” pentru aprovizionarea lor cu petrol şi sugerându-le să importe petrol din alte surse folosind o conductă care traversează Croaţia, deşi Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, întrucât sunt două ţări lipsite de ieşire la mare şi au astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative.

“Ieri, vice-preşedintele executiv al Comisiei Europene, letonul Valdis Dombrovskis, a trimis o scrisoare către mine şi omologul meu slovac”, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. “În această scrisoare el spune că Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea cu petrol a Ungariei şi nici a Slovaciei şi că, în afară de aceasta, mai există o conductă care trece prin Croaţia pe care o putem folosi”, rezumă ministrul ungar, calificând scrisoarea drept “scandaloasă”.

Această scrisoare, remarcă Szijjarto, “dovedeşte încă o dată că ucrainenii le pot face orice doresc statelor membre ale UE, mai ales dacă sunt state pro-pace şi nu le furnizează arme”.

“Este, desigur, o coincidenţă că premierul croat i-a adresat alaltăieri preşedintei Comisiei Europene o scrisoare în care promovează conducta petrolieră care traversează Croaţia”, a continuat ministrul ungar.

“Lăsând la o parte faptul că aceste două scrisori confirmă că este vorba despre o operaţiune coordonată de la Bruxelles, mai există o mare problemă cu opţiunea croată”, întrucât “Croaţia pur şi simplu nu este o ţară de tranzit de încredere”, explică Szijjarto mai departe.

“Croaţia nu este de încredere pentru că a crescut taxa de tranzit pentru petrol de cinci ori peste media pieţei de la începutul războiului. Nu este de încredere pentru că a făcut imposibil pentru (compania petrolieră ungară) MOL să contracteze capacităţi de livrare pe termen lung. Nu este de încredere pentru că nu au făcut investiţiile necesare pentru a creşte capacitatea conductei, iar datele pe care le oferă despre capacitatea maximă a acesteia nu au fost niciodată confirmate de altcineva”, a detaliat ministrul ungar de externe.

Aceasta înseamnă că oprirea livrărilor de petrol dinspre est lasă Ungaria şi Slovacia “la cheremul unei ţări de tranzit care nu este de încredere”, a concluzionat el.

Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile totale de petrol ale Ungariei. Însă rafinăriile companiei ungare MOL din Ungaria şi Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba.

Mai mult, Slovacia nu poate rafina decât sortimentul de petrol Ural care este furnizat doar de Rusia, prelucrarea altui tip de petrol necesitând modificări tehnologice. Ministerul de Externe slovac a avertizat joi că acţiunea Ucrainei de interzicere a tranzitului petrolului furnizat de Lukoil ameninţă securitatea energetică a Slovaciei.

Articole recente

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

36 de minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

37 de minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

41 de minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

53 de minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

o oră ago

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More